Buon Natale; zo vier je een Italiaanse kerst

Inspiratie Natale Kerst Grand'Italia

Italië is een land dat veel tradities kent en met name rond de feestdagen hebben de Italianen een hoop vaste gebruiken! Kerst wordt er dan ook gezien als één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Wil jij dit jaar met Kerst eens iets anders doen en ben je net als wij gek op Italiaanse gezelligheid? We helpen je graag een beetje Italiaanse Kerst in huis te halen! Bijvoorbeeld door je te helpen met onze La Bella Vita Kerst playlist op Spotify. 

Het is niet gemakkelijk om uit te leggen wat een typische Italiaanse Kerst is. Bijna iedere regio heeft zo zijn eigen gebruiken en gewoontes als het aankomt op de feestdagen. Maar er zijn er inmiddels natuurlijk wel een aantal die overal terugkomen. Zo worden steden en dorpjes versierd met duizenden lichtjes en kerstbomen en kun je op kerstmarkten (bijvoorbeeld een van de bekendste, die in Bolzano) door het hele land de lekkerste zoetigheden proeven. Kerst is in Italië een echt familiefeest met véél lekker eten en cadeautjes. 

Vind jij het net als wij ook belangrijk om tijdens de feestdagen samen te zijn met je favoriete mensen? Bezoek dan samen, zoals de Italiaanse traditie, een kerstmarkt in Nederland. Want ook hier zijn er genoeg leuke kerstmarktjes te bezoeken. Een lekker glaasje glühwein (in het Italiaans: Vin Brulé) mag dan natuurlijk niet ontbreken. 

Het allerbelangrijkst voor de Italianen tijdens Kerst is samen zijn met familie en het lekkere eten. Het is dan ook niet gek dat de meeste Italiaanse kersttradities iets met eten te maken hebben. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om op Kerstavond vis te eten, waarbij in een aantal regio's zelfs wordt verwacht dat er zeven verschillende visgerechten op tafel komen te staan. Bijvoorbeeld een klassieke Linguine alle Vongole

Andere culinaire kersttradities in Italië zijn: 

  • Doorgaans is het kerstontbijt in Italië enkel een cappuccino of caffe latte met een koekje, omdat de kerstlunch erg uitgebreid is. Vaak wordt hier traditiegetrouw tijdens de lunch dan een soort tortellini in brodo geserveerd. Voorafgaand aan dit gerecht worden er vaak ook meerdere voorgerechtjes geserveerd, de antipasti misto. De lunch wordt dan vaak afgesloten met een pasta uit de oven, zoals lasagne. 
  • Het is voor de Italianen met Kerst gebruikelijk om als hoofdgerecht bij het diner gevuld vlees te eten, bijvoorbeeld gevulde kalkoen of een huisgemaakte rollade. Omdat dit vaak nog wordt gezien als 'weinig' zetten ze graag nog een tweede vleesschotel op tafel. 
  • Traditiegetrouw is het nagerecht tijdens Kerst in Italië vaak een Panettone of PandoroPanettone is oorspronkelijk afkomstig uit Milano en is een soort cake met rozijnen, noten en gedroogd fruit. Een Pandoro is oorspronkelijk afkomstig uit Verona en is een zoet brood met veel boter, waardoor hij de mooie goudgele kleur krijgt. 

Inspiratie Buon Natale Grand'Italia

Wie denkt dat er op Tweede Kerstdag nog een heerlijk feestmaal klaarstaat heeft het mis. In Italië vieren ze kerst op Kerstavond en Natale zelf. Tweede Kerstdag bestaat dus niet in Italië, maar er wordt wel alvast uitgekeken naar het volgende grote eetfestijn; Oudejaarsavond! Een bijzondere gewoonte die ze er op deze avond op na houden in Italië is om iemand op oudejaarsavond linzen cadeau te geven. 

Ons rest verder niets dan je Buon Natale te wensen! 

Beoordeel dit artikel