Tips voor een écht Italiaanse maaltijd

(11)
Inspiratie brood Grand'Italia

Als je in Italië bent geweest, dan herken je vast dat speciale Italiaanse gevoel van lekker lang en gezellig tafelen. De gezelligheid en de fijne Italiaanse sfeer tijdens een etentje op vakantie is iets dat veel Nederlanders missen wanneer ze weer terug zijn in Nederland. We helpen je daarom graag om dat stukje Italië ook bij jou thuis aan tafel te brengen!

In Italië is traditie, gastvrijheid en warmte erg belangrijk. Wil je de Italiaanse sfeer bij jou aan tafel brengen, dan begint dat gevoel dus bij deze drie dingen. De traditie vind je al heel snel terug in de vele Italiaanse recepten voor pasta, pizza en andere klassiekers uit de Italiaanse keuken. Neem voor de vele lekkere recepten een kijkje tussen onze Grand’Italia recepten, hiermee helpen we je graag een stukje op weg. 

Ben je ergens uitgenodigd om te komen eten? In Italië wordt het erg gewaardeerd wanneer je dan een klein cadeautje meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk Italiaans flesje wijn, een bosje bloemen voor de gastvrouw of een mooie doos met koekjes, zoals cantuccini voor bij de koffie. Je bedankt hiermee voor de gastvrijheid en zorgt direct voor een goede warme sfeer. 

Daarnaast zijn er veel Italiaanse traditionele eetgewoonten, waarmee Italianen hun maaltijden net dat beetje extra geven. Hiermee creëren ze kleine geluksmomentjes, voor dat échte La Bella Vita gevoel. Probeer eens één van onderstaande tips wanneer je thuis een Italiaans avondje hebt gepland en haal een beetje Italië in huis!

Drink na het diner eens een kopje espresso (caffé) of een macchiato (espresso met een drupje melk). In Italië is het gebruikelijk om tijdens de lunch of het diner geen koffie te drinken, omdat de bittere smaak van de koffie de authentieke smaken van de Italiaanse keuken overstemmen. Italianen drinken daarom een kopje koffie na de maaltijd om het geheel af te ronden.

Sluit je een maaltijd liever niet af met koffie, maar juist met een heerlijk alcoholisch drankje? Serveer als afsluiter dan eens een lekkere limoncello, grappa of andere likeur. Daarmee maak je de maaltijd écht La Bella Vita. 

Drink tijdens het diner eens een goed glas Italiaanse wijn. Italianen zien wijn als een aanvulling op de maaltijd, waardoor je nog beter kunt genieten van alle smaakcombinaties. Vaak wordt er om deze reden tijdens de borrel geen wijn gedronken, om nog meer te kunnen genieten tijdens het eten. Wat drink je dan wel tijdens de borrel? Een aperitivo (Noord-Italiaanse traditie), zoals prosecco of een Spritz. 

Serveer voorafgaand aan je maaltijd een mandje met brood. In Italië krijg je in restaurants vaak een mandje met brood op tafel. Het brood is dan niet bedoeld als voorgerecht en wordt ook niet met boter geserveerd. Met het brood kun je juist de overgebleven saus op je bord opnemen. Hiermee geniet je van ieder beetje van het smaakvolle gerecht!

Maar vooral; geniet van het gezelschap, steek eens een kaarsje aan voor extra sfeer of dek de tafel eens uitgebreid op voor wat extra gezelligheid bij jou thuis. Daarmee haal je echt La Bella Vita in huis!

Beoordeel dit artikel