Wat is de voedingswaarde van pasta?

Inspiratie voedingswaarden pasta Grand'Italia

De voedingswaarde van pasta

Pasta is een essentieel onderdeel van de Italiaanse keuken en wordt door heel de wereld gewaardeerd om de veelzijdigheid en rijke geschiedenis. Maar wat zijn nu de gezondheidsvoordelen van pasta? In dit artikel verkennen we de voedingswaarde van verschillende soorten pasta en geven we tips over hoe je pasta in een gebalanceerd dieet toevoegt. 

Basis voedingswaarde van pasta

Pasta is er in vele vormen, van spaghetti tot penne, en de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van het type. Over het algemeen bevat 100 gram ongekookte witte pasta ongeveer:

 • Calorieën: 350
 • Koolhydraten: 71g
 • Eiwitten: 13g
 • Vetten: 1,3g (zeer weinig)
 • Vezels: 3,7g

Volkoren pasta, daarentegen, biedt meer vezels en heeft goede aanvullende voedingswaarden, inclusief voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B. 200 gram gekookte volkoren pasta bevat ongeveer:

 • Calorieën: 350
 • Koolhydraten: 63g
 • Eiwitten: 13g
 • Vetten: 3,3g
 • Vezels: 8,9g

Witte pasta: voedingswaarde en voordelen

Witte pasta wordt het meest geconsumeerd in vele huishoudens. Het wordt gemaakt van 100% kwaliteitstarwe (grano duro), die we vermalen in Italiaanse molens, zodat we de kwaltiteit kunnen garandern. Een van de belangrijkste voordelen van witte pasta is de veelzijdigheid om te combineren met een veelvoud aan pastasauzen en ingrediënten, waardoor het een neutrale basis vormt voor veel klassieke pastagerechten.

Witte pasta is ook goed voor duursporters. De complexe koolhydraten in pasta zijn essentieel voor sporters, omdat ze een constante en duurzame energiebron bieden. Witte pasta eten voordat je een fysieke inspanning gaat leveren kan helpen om de energiereserves te maximaliseren. De eiwitten in pasta ondersteunen het spierherstel.

Meer leren over de voordelen van witte pasta voor sporters en het leveren van goede prestaties? Lees dan Eet je fit

Volkoren pasta en de voordelen

Volkoren pasta wordt gemaakt van de hele graankorrel, wat resulteert in een donkerdere kleur en een grovere textuur. Volkoren pasta is rijk aan vezels, wat de spijsvertering helpt en een langer verzadigd gevoel geeft. Deze pasta bevat ook een grote hoeveelheid andere goede voedingsstoffen zoals, ijzer en vitamine B. Vanwege het hoge vezelgehalte geeft volkoren pasta een langer verzadigd gevoel, wat voordelig is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden of op hun gewicht letten.

Of je dus beter witte pasta of volkoren pasta kunt eten hangt dus volledig af van jouw wensen en behoeftes. Ongeacht welke keuze je maakt dragen de voedingswaarden van pasta bij aan een gezond en gebalanceerd dieet. 

Pasta in een gebalanceerd dieet

Hoewel pasta vaak wordt gezien als 'zwaar' voedsel, kan het deel uitmaken van een gebalanceerd dieet als je let op de andere ingrediënten in de pastamaaltijd. Combineer pasta met veel groenten, magere eiwitten zoals vis of gevogelte, en een gezonde saus, voor een voedzame maaltijd.

Ontdek al onze heerlijke recepten en vind de balans met onze verschillende varianten Grand'Italia pasta's. Voor vrijwel ieder dieet hebben we een optie in ons assortiment. 

Overwegingen bij het eten van pasta

Hoewel pasta veel voordelen biedt, is het belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden. Overmatige consumptie kan leiden tot een toename van calorieën en koolhydraten, wat niet ideaal is, vooral voor mensen die hun bloedsuikerspiegel in de gaten moeten houden. We raden daarom aan om pasta als onderdeel van een gevarieerd dieet te gebruiken, en niet als de enige bron van koolhydraten.

Voorbeelden van pasta recepten met weinig calorieën en goede voedingswaarden

Voor een evenwichtig dieet, zijn er verschillende pastarecepten die een lage hoeveelheid calorieën combineren met een lekkere smaak smaak, zodat je op een verantwoorde manier geniet van de Italiaanse keuken. Enkele voorbeelden:

 • Recept spaghetti Half Volkoren met broccoli
  Door de half volkoren spaghetti, rijk aan vezels en goede voedingsstoffen, te combineren met broccoli, laag in calorieën en rijk aan vitamine C en K, geniet je van een lichte en voedzame maaltijd. 
 • Recept Fusilli met Sugocasa en broccoli
  Door half volkoren fusilli te combineren met broccoli en paprika, is dit een pastagerecht rijk aan vezels en antioxidanten. De Sugocasa Tradizionale voegt een smaakvolle maar lichte touch toe, waardoor dit gerecht een perfecte optie is voor een evenwichtige lunch of diner. 
 • Recept Volkoren Penne met Tradizionale pastasaus en groenten
  De Penne Volkoren biedt een goede hoeveelheid vezels en de Tradizionale pastasaus voegt een heerlijke traditionele smaak toe. Deze pasta is een goede keuze voor mensen die een lage calorie-inname willen en toch graag genieten van een heerlijke pastamaaltijd. 

Deze recepten laten zien dat je pasta gemakkelijk om kunt toveren tot een gezonde en lichte maaltijd. Nog meer gezonde receptinspiratie? Met deze top 10 gezonde pastarecepten geniet je makkelijk van een actieve en voedingsbewuste levensstijl! 

 

 

Beoordeel dit artikel