Het verhaal achter onze heerlijke pasta

poster-image

Pasta; een begrip in de keuken en een ingrediënt dat bij iedereen vaak wel minimaal één keer in de week op het menu staat. Maar wat is pasta nu eigenlijk? Pasta is het Italiaanse woord voor ‘deeg’, en het is een van de belangrijkste ingrediënten uit de traditionele Italiaanse keuken. In Italië is pasta zelfs zo heilig, dat bij wet is vastgelegd dat gedroogde pasta alleen pasta mag heten als het gemaakt is van durum tarwe (of Grano Duro, zoals de Italianen deze harde tarwe noemen). 

Waar wordt pasta van gemaakt? 

We hebben een mooie video gemaakt waarin we je laten zien hoe onze pasta wordt gemaakt! Bekijk hier de video

Onze witte pasta (Tradizionali) is 100% natuurlijk en bestaat enkel uit tarwe en water. Dat klinkt simpel hè? Pasta is pasta. Maar goede pasta onderscheid zich wel degelijk. De kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de kwaliteit van de pasta.

Denk bijvoorbeeld allereerst aan de kwaliteit van het graan. Je hebt het liefst pasta die gemaakt is van durum tarwe of grano duro in het Italiaans. Deze tarwe heeft een hoog eiwitgehalte en is rijk aan gluten, waardoor de pasta tijdens het kneden een goede verbinding en samenhang krijgt. Alleen het gebruik van kwaliteitsgraan zorgt er dus voor dat pasta stevig is, niet plakkerig wordt en het die heerlijke ‘al dente’ bite heeft. Grand’Italia pasta wordt daarom enkel gemaakt van 100% durum tarwe. Kwaliteitsgraan dus! Tevens selecteren onze pasta technici alleen de beste tarwekorrels om te vermalen tot semolina (ofwel tarwegries).
 
Ook de maling van de tarwe kan een heel groot verschil maken, met name in de kleur en de bite van de pasta. Ons tarwegries is bijvoorbeeld grover gemalen dan tarwemeel of tarwebloem. Hierdoor heeft de pasta een smakelijke gele kleur. Ook heeft de maling invloed op de bite van de pasta. Hoe grover de maling, hoe steviger de bite. Wij zijn fan van die lekkere ‘al dente’ bite, zoals de Italianen pasta bedoeld hebben! De harde durum tarwe in onze pasta wordt daarom onder strikte kwaliteitscontrole vermalen, zodat we altijd de allerbeste kwaliteit kunnen garanderen en onze semolina met gezuiverd water kunnen mixen tot een perfect pastadeeg.

Wat is dan het verschil tussen volkoren pasta en traditionele 'witte' pasta? 

Dan is er natuurlijk ook nog de volkoren variant van pasta, waarbij de pasta gemaakt wordt van volkoren tarwe. Waar we voor witte pasta slechts een deel van de graankorrel gebruiken, maken we volkoren semolina van de hele graankorrel. Die zit vol met gezonde voedingsstoffen en vezels. Hierdoor is volkoren pasta donkerder van kleur, heeft het een wat grovere structuur en een échte volkoren smaak. 

Maar wat is nu gezonder? Gewone pasta of volkoren pasta? Volkoren pasta is een goede bron van vezels. Onze kwalitatief hoogwaardige volkoren pasta wordt gemaakt van de hele graankorrel, waarbij het voedzame buitenvliesje ook is meegenomen tijdens de maling. Dit buitenvliesje bevat veel vezels, vitaminen en mineralen en zorgt daardoor voor een nog vezelrijkere pasta. Naast de vezels geven de complexe koolhydraten in volkoren pasta een langer verzadigd gevoel en gelijkmatige energie. Maar per se gezonder hoeft het niet te zijn, dit hangt af van verschillende factoren en van wat jouw lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft. 

Onze volkoren pasta’s zijn verkrijgbaar in verschillende pasta vormen: