Basilicum; het Italiaanse koningskruid

Inspiratie koningskruid basilicum Grand'Italia

Basilicum - ook wel koningskruid genoemd - is net als tomaten en pasta onmisbaar in de Italiaanse keuken. Velen zijn ervan overtuigd dat het kruid nergens ter wereld zo lekker is als in Ligurië, een kustprovincie in het noordwesten van Italië. De kleine, glanzende blaadjes die hier vandaan komen hebben een ongekend intense geur en smaak. Ze zeggen dat het door de zeewind komt...

Daarnaast houdt basilicum van het Italiaanse klimaat en is het kruid dol op de zon. De combinatie van de zon en de vochtige lucht vanaf zee zorgt ervoor dat in Ligurië waanzinig veel wilde basilicum groeit. De mensen uit deze streek maken er al duizenden jaren pesto van, maar gebruiken het kruid ook graag in andere producten, zoals pastasauzen of in een Salade Caprese; mozzarella, tomaat en basilicum. Je kunt basilicum wel het beste zo vers mogelijk gebruiken om echt alles uit de smaak te kunnen halen! Gebruik dan ook geen gedroogde basilicum, want hier zit lang niet zo'n lekkere smaak aan. 

Naast het feit dat basilicum heerlijk smaakt in jouw favoriete Italiaanse gerechten en het voor veel medicinale doeleinden wordt gebruikt, hangt er in veel landen nog een andere speciale betekenis aan. Zo is basilicum in Italië een symbool voor de liefde en vruchtbaarheid, in Roemenië was een jongen direct met een meisje verloofd als hij haar een takje basilicum gaf en in Haïti hoort het kruid bij liefdesgodin Erzulie. Een kruid vol amore dus! 

Voel jij je ook een beetje warm van binnen als je basilicum eet en krijg je er vlinders van in je buik? Dan ben je vast een fan van pasta pesto! Omdat pesto zo divers is zijn er veel verschillende recepten te vinden. De meest klassieke pasta pesto is volgens velen Linguine alla Genovese, met aardappel. Een modern pastasalade recept met pesto en avocado is erg populair. Ben je geïnspireerd maar heb je nog niet het recept gevonden dat jij graag wilt eten? Klik dan hier voor nog meer pesto recepten.

Inspiratie pesto met basilicum Grand'Italia

Beoordeel dit artikel