Een authentieke Italiaanse smaakmaker; pesto!

Inspiratie Pesto alla Genovese Grand'Italia

Pesto is niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. En ook in Nederland maken we graag gebruik van deze Italiaanse lekkernij van basilicum, olijfolie en pijnboompitjes, om onze favoriete Italiaanse gerechten nog lekkerder te maken. Naast deze klassieke variant bestaan er talloze andere varianten. Zo ongeveer iedere kok heeft zijn eigen recept ervoor. Maar wat is nou eigenlijk de oorsprong van deze échte delicatesse?

Oorspronkelijk komt pesto uit de stad Genua (Genova in het Italiaans) in de Italiaanse streek Ligurië. Vandaar dat de klassieke variant, 'Pesto alla Genovese' wordt genoemd. Ligurië, een smalle kustprovincie in het noordwesten van Italië, is gezegend met een overvloed aan wilde basilicum. Velen zijn ervan overtuigd dat het kruid nergens ter wereld zo lekker is als hier. Wil je graag meer weten over basilicum? We vertellen het je hier

Traditioneel wordt pesto gemaakt in een stenen vijzel. Daar komt ook de naam 'pesto' vandaan: Pestare betekent fijnstampen. Door het gebruik van een vijzel om de verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie te mengen, ontstaat een mooie, smeuïge structuur. Het liefst gebruiken de Italianen dan ook olijfolie uit Ligurië, omdat deze olijfolie bekend staat om de verfijnde lichte en kruidige smaak. 

Pijnboompitten, met de zacht zoete smaak, worden in heel veel Italiaanse gerechten gebruikt, maar stelen naast de basilicum echt de show in Pesto alla Genovese. Het kruidenmengsel krijgt hierdoor een heerlijke romige structuur. Maar waar komen pijnboompitjes nu precies vandaan? De pijnboom is een veel voorkomende boom in het Italiaanse landschap en behoort tot de dennenfamilie. De pitjes groeien tussen de houten schubben van de appels als harde zwarte nootjes. Wanneer deze worden gekraakt en ontdaan van hun bruine vlies, komt er een pijnboompitje tevoorschijn zoals wij die kennen. 

Naast de traditionale pesto variant kent de Italiaanse keuken nog talloze varianten. De bekendste alternatieve pesto is die met zongedroogde tomaatjes; Pesto Rosso. En naast tomaatjes en basilicum, worden vaak ook andere malse, geurige kruiden of groenten gebruikt voor het maken van een pesto. Denk bijvoorbeeld eens aan rucola of geroosterde paprika. De Grand'Italia Pesto Peperoni e Noci is een heerlijke variant met geroosterde paprika en walnoten. 

Loopt het water je al in de mond tijdens het lezen van dit artikel? De mogelijkheden voor een gerecht met pesto zijn bijna eindeloos. In Ligurië gebruiken ze pesto graag in combinatie met dunne sliertpasta, gnocchi of minestrone, maar je kunt het kruidenmengsel ook eens smeren op een crostini (geroosterde broodjes), serveren bij een salade of als saus voor vlees of vis. Probeert het ook!

 

Beoordeel dit artikel