De Italiaanse versie van de kerststol

Italiaanse kerststol Grand'Italia

Nog even en we genieten weer volop van de bekende kerststol. In Italië hebben ze natuurlijk hun eigen variant van dit lekkere brood: panettone. Dit is een licht en gezoet kerstbrood vol rozijnen en gesuikerde vruchtenschillen en komt van oorsprong uit Milaan. Het traditionele brood is niet alleen lekker, het heeft ook een bijzondere historie. Er kleven namelijk een paar prachtige legendes aan dit kerstbrood. En die willen we je natuurlijk niet onthouden!

De bekendste legende dateert uit de 15e eeuw. Het verhaal gaat over een man die tot over z’n oren verliefd werd op Toni, de dochter van een bakker. Om haar zijn liefde te bewijzen creëerde hij een brood met allerlei zoete gedroogde vruchten en gesuikerde fruitschillen. Hij noemde dit brood ‘pane di Toni’, dat Toni’s brood betekent.

Een ander verhaal gaat over de machtige Italiaanse familie Sforza die heerste over de stadstaat Milaan tijdens de Italiaanse Renaissance. Deze familie gaf een groot feestelijk diner, maar het dessert ontbrak. Toni, de jonge hulp in de keuken, bakte een heerlijk zoet brood voor iedereen en redde hiermee het feestmaal. Natuurlijk zijn er veel varianten van dit verhaal in omloop, zoals wel vaker het geval is bij oude legendes. Maar het belangrijkste is dat de Italianen tijdens de kerstdagen smullen van dit heerlijke kerstbrood. Wil jij dat ook? Maak eens zelf panettone. Geen tijd? In het kerstassortiment van de grotere supermarkt vind je ook Sapori Pannetone.

Beoordeel dit artikel