De Italiaanse versie van de kerststol

Italiaanse kerststol Grand'Italia

Nog even en dan kunnen we weer samen met familie en vrienden genieten van de gezellige feestdagen. Net als in Nederland hoort daar in Italië natuurlijk een heerlijke variant op de kerststol of het kerstbrood bij! Panettone is een licht en gezoet kerstbrood vol rozijnen en gesuikerde vruchtenschillen. Waar wij in Nederland graag kerststol eten tijdens het uitgebreide kerstontbijt, is het in Italië traditie om panettone te eten als dessert. 

Panettone is oorspronkelijk afkomstig uit Milaan en heeft een bijzondere historie. Er kleven namelijk een paar prachtige legendes aan dit kerstbrood. De bekendste legende dateert uit de 15e eeuw. In dit verhaal wordt een man tot over zijn oren verliefd werd op de dochter van de bakker; Toni. Om zijn liefde voor haar te bewijzen creëerde hij een brood met allerlei zoete gedroogde vruchten en gesuikerde fruitschillen. Hij noemde dit brood pane di Toni, dat Toni's brood betekent. 

Een andere legende gaat over de machtige Italiaanse familie Sforza, die heerste over Milaan tijdens de Italiaanse Renaissance. Deze familie gaf een groot feestelijk diner, maar een heerlijk dessert ontbrak. Toni, de jonge hulp in de keuken, bakte een heerlijk zoet brood voor iedereen en redde hiermee het feestmaal. Maar zoals bij elke legende zijn er veel varianten op het oorspronkelijke verhaal. 

Een ander brood dat in Italië tijdens de feestdagen graag wordt gegeten is Pandoro. Deze variant op de kerststol is oorspronkelijk afkomstig uit Verona en is een zoet brood met veel boter, waardoor hij de mooie goudgele kleur krijgt. De naam stamt af van Pan d'Oro, wat brood van goud betekent. Dit kerstbrood werd pas iets later populair dan de panettone, maar werd ook al in de 18e eeuw voor het eerst beschreven.

Inspiratie Panforte Grand'Italia

Nog verder terug in de tijd (zo rond het jaar 1200) werd in Italië tijdens de feestdagen graag nog een ander kerstgebak gegeten, namelijk Panforte! Panforte is een kruidige koek (dus geen kerstbrood of kerststol), met noten en gedroogd fruit. Deze lekkernij, te zien op de foto hierboven, komt van origine uit Siena en betekent letterlijk 'sterk brood', vanwege de vele specerijen die aan deze koek zijn toegevoegd. De kruidige smaak van dit kerstgebak is ontstaan in de tijd dat de Italianen de handel met het verre oosten ontdekten. Ze haalden daar zoveel nieuwe kruiden en specerijen vandaan, zoals kaneel, korianderzaad, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat, dat ze daarmee gingen experimenteren. Ze voegden de ontdekte kruiden toe aan het deeg van honingbrood en zo ontstond het stevige en kruidige brood; Panforte

 

 

 

 

 

Beoordeel dit artikel