Kies de lekkerste pastasaus voor bij jouw favoriete soort pasta!

Inspiratie pasta saus combinatie Grand'Italia

Waar we in Nederland, vaak uit gewoonte of omdat we dat vroeger zo hebben meegekregen, gaan voor een spaghetti bolognese of een spaghetti carbonara, nemen ze in Italië de tijd om de perfecte pastasaus bij hun favoriete pasta te kiezen. Over de combinatie is namelijk goed nagedacht, zodat de pasta en pastasaus het beste in elkaar naar boven halen.

Sommige pastagerechten zijn zó bijzonder en geliefd, dat ze voor altijd onsterfelijk zijn geworden. Maar een spaghetti bolognese hoort dus niet in dit rijtje thuis. Geen enkele inwoner van Bologna zal namelijk een spaghetti bolognese eten. In Italië denken ze er niet aan om de grove volle saus te combineren met de dunne slierten spaghetti. Daar glijdt de saus namelijk veel te makkelijk vanaf wanneer je de pasta om je vork probeert te draaien. En een klassieke pasta carbonara wordt het liefst gecombineerd met een pasta vorm zoals Penne. 

Opvallend is dat veel klassieke pastagerechten redelijk eenvoudig zijn. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti aglio e olio, waarbij de naam het al precies aangeeft; spaghetti, knoflook en olijfolie. Of penne alla carbonara, waarbij pancetta, knoflook, Pecorino Romano en eieren de belangrijkste hoofdingrediënten zijn voor de pastasaus. 

Vindt je het nu moeilijk om te bedenken welke pastasaus het beste samen gaat met jouw favoriete pasta? Er zijn een paar tips waarmee de keuze iets makkelijker wordt: 

  1. Stevige pastavormen gaan van nature het beste samen met stevige sauzen. Zo kun je fusilli, farfalle en tagliatelle, de stevige pasta's, bijvoorbeeld combineren met bolognese pastasaus of piccante pastasaus, de stevigere pastasauzen. 
  2. Romige pastasauzen, zoals de funghi porcini of carbonara, combineren over het algemeen het beste met een ei-pasta, zoals de Grand'Italia Penne all'Uovo of de Grand'Italia Spaghetti all'Uovo
  3. Houd je meer van een holle variant pasta, zoals penne of pipe rigate? Deze pastavormen gaan heel goed samen met een pastasaus met stukjes vlees of groenten, omdat de holtes in de pasta de pastasaus perfect vasthouden. 
  4. Heb je voor een iets elegantere pasta vorm gekozen, zoals spaghetti of linguine? Deze serveer je dan natuurlijk met een elegante saus. Zoals pesto of Grand'Italia Basilico

Vind je het met deze tips nog moeilijk om de beste combinaties te maken? Er zijn wereldwijd natuurlijk honderden verschillende mogelijkheden en gebruikelijke combinaties, soms zelfs met allerlei lokale verschillen. Dus we begrijpen het wel! Want er worden nog steeds eindeloze discussies gevoerd om te bepalen wat nu bijvoorbeeld de enige échte carbonara pastasaus hoort te zijn. We hebben daarom de échte klassiekers nog even voor je op een rijtje gezet. 

 

Beoordeel dit artikel