Het verhaal achter onze heerlijke pasta

Grand'Italia Pasta verhaal Inspiratie

Pasta; een begrip in de keuken en een ingrediënt dat bij iedereen vaak wel minimaal één keer in de week op het menu staat. Maar wat is pasta nu eigenlijk? Pasta is het Italiaanse woord voor ‘deeg’, en het is een van de belangrijkste ingrediënten uit de traditionele Italiaanse keuken. In Italië is pasta zelfs zo heilig, dat bij wet is vastgelegd dat gedroogde pasta alleen pasta mag heten als het gemaakt is van durum tarwe (of Grano Duro, zoals de Italianen deze harde tarwe noemen). 

Waar wordt pasta van gemaakt? 

Onze witte pasta (Tradizionali) is 100% natuurlijk en bestaat enkel uit tarwe en water. Dat klinkt simpel hè? Pasta is pasta. Maar goede pasta onderscheid zich wel degelijk. De kwaliteit van de ingrediënten bepaalt de kwaliteit van de pasta.

Denk bijvoorbeeld allereerst aan de kwaliteit van het graan. Je hebt het liefst pasta die gemaakt is van durum tarwe of grano duro in het Italiaans. Deze tarwe heeft een hoog eiwitgehalte en is rijk aan gluten, waardoor de pasta tijdens het kneden een goede verbinding en samenhang krijgt. Alleen het gebruik van kwaliteitsgraan zorgt er dus voor dat pasta stevig is, niet plakkerig wordt en het die heerlijke ‘al dente’ bite heeft. Grand’Italia pasta wordt daarom enkel gemaakt van 100% durum tarwe. Kwaliteitsgraan dus! Tevens selecteren onze pasta technici alleen de beste tarwekorrels om te vermalen tot semolina (ofwel tarwegries).
 
Ook de maling van de tarwe kan een heel groot verschil maken, met name in de kleur en de bite van de pasta. Ons tarwegries is bijvoorbeeld grover gemalen dan tarwemeel of tarwebloem. Hierdoor heeft de pasta een smakelijke gele kleur. Ook heeft de maling invloed op de bite van de pasta. Hoe grover de maling, hoe steviger de bite. Wij zijn fan van die lekkere ‘al dente’ bite, zoals de Italianen pasta bedoeld hebben! De harde durum tarwe in onze pasta wordt daarom onder strikte kwaliteitscontrole vermalen, zodat we altijd de allerbeste kwaliteit kunnen garanderen en onze semolina met gezuiverd water kunnen mixen tot een perfect pastadeeg.

Inspiratie kwaliteitsgraan Grand'Italia

Wat is dan het verschil tussen volkoren pasta en traditionele 'witte' pasta? 

Dan is er natuurlijk ook nog de volkoren variant van pasta, waarbij de pasta gemaakt wordt van volkoren tarwe. Waar we voor witte pasta slechts een deel van de graankorrel gebruiken, maken we volkoren semolina van de hele graankorrel. Die zit vol met gezonde voedingsstoffen en vezels. Hierdoor is volkoren pasta donkerder van kleur, heeft het een wat grovere structuur en een échte volkoren smaak. 

Maar wat is nu gezonder? Gewone pasta of volkoren pasta? Volkoren pasta is een goede bron van vezels. Onze kwalitatief hoogwaardige volkoren pasta wordt gemaakt van de hele graankorrel, waarbij het voedzame buitenvliesje ook is meegenomen tijdens de maling. Dit buitenvliesje bevat veel vezels, vitaminen en mineralen en zorgt daardoor voor een nog vezelrijkere pasta. Naast de vezels geven de complexe koolhydraten in volkoren pasta een langer verzadigd gevoel en gelijkmatige energie. Maar per se gezonder hoeft het niet te zijn, dit hangt af van verschillende factoren en van wat jouw lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft. 

Onze volkoren pasta’s zijn verkrijgbaar in verschillende pasta vormen: 

Inspiratie volkoren tradizionali pasta Grand'Italia

Wat is het verschil tussen pasta met ei en gewone pasta? 

Ga je liever voor een echte indulging pastamaaltijd? Kies dan voor een ei-pasta, oftewel pasta all’Uovo! Naast water en semolina is er dan ei aan het pastadeeg toegevoegd. Grand’Italia pasta all’Uovo worden gemaakt volgens Italiaans recept met vrije uitloopeieren die zorgen voor een heerlijke volle smaak. Ei-pasta combineert bijzonder goed met romige sauzen of een saus op basis van olie. Denk bijvoorbeeld aan een romige Carbonara pastasaus of de Romige Pesto alla Genovese

Onze pasta all’Uovo zijn verkrijgbaar in verschillende pasta vormen: 

Andere soorten pasta

Naast de bekende traditionele ‘witte’ pasta en de volkoren pasta hebben we bij Grand’Italia nog meer varianten in ons assortiment, waarmee we iedereen kunnen en willen laten genieten van heerlijke Italiaanse maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan tricolori pasta, waarbij de pasta de kleuren heeft van de Italiaanse vlag (groen, wit en rood). De kleur in de tricolori pasta komt van tomaat en spinazie!

Een andere pasta variant die we bij Grand’Italia beschikbaar hebben en die ook herkenbaar is aan de Italiaanse kleuren, is onze Salade Pasta. Deze is speciaal ontwikkeld om perfect samen te gaan met de ingrediënten in een pastasalade. Grand’Italia Salade pasta wordt gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, en de harde tarwe die de pasta zo’n heerlijke ‘al dente’ bite geeft. Grand’Italia Salade Pasta proberen in jouw favoriete recept voor pastasalade? Hier vind je heerlijke inspiratie voor pastasalades

Spelt pasta

Spelt pasta lijkt qua veel op pasta gemaakt van volkoren tarwe. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere oudere graansoort wordt gemaakt, die ook wel bekend staat als oergraan. Oergranen, zoals spelt, bevatten een ander soort gluten en hebben en iets meer nootachtige smaak. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verteren dan producten, zoals pasta, die worden gemaakt van harde tarwe/grano duro. Dit hoeft echter niet de betekenen dat spelt pasta gezonder is dan bijvoorbeeld volkoren pasta. Dit kan afhangen van wat jouw lichaam nodig heeft.

Meer lezen over het effect van verschillende soorten pasta op het lichaam? In Eet je Fit legt Karin Lambrechtse (voedingscoach van wielerteam Team Jumbo Visma) precies uit hoe dit zit. 

Receptinspiratie met spelt pasta? 

Spelt penne met broccoli kip en funghi porcinisaus
Spelt spaghetti met pesto en tomaatjes 
Spelt penne met verse zalm en paprika
 

Glutenvrije pasta

Heb je een intolerantie voor gluten, maar wil je toch heerlijke pastamaaltijden blijven eten? We have your back! Onze glutenvrije pasta’s beschikken over het Glutenvrij keurmerk en is beschikbaar de vormen penne of fusilli. Deze wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde witte rijst, maïs en quinoa, en zijn dus volledig vrij van glutenbevattende granen. Toch hebben de glutenvrije pasta’s de vertrouwde ‘al dente’ bite, zodat jij de La Bella Vita pastamaaltijden toch kunt mee eten. Weten welke pastasauzen er glutenvrij zijn? Je vindt receptinspiratie en een overzicht van onze glutenvrije pastasauzen op onze receptpagina voor glutenvrije pasta’s

Gevulde pasta (tortellini en ravioli)

Als laatste mogen dan de gevulde pasta’s natuurlijk niet ontbreken. Het deeg voor de pasta wordt op dezelfde manier gemaakt als onze all’Uovo pasta’s, dus met de toevoeging van ei voor een extra romige smaak. Daarnaast worden de pasta’s gevuld met ingrediënten bekend van de Italiaanse keuken. Denk bij de Tortellini ai Formaggi bijvoorbeeld aan een vulling van Italiaanse kazen en bij de Tortellini al Gusto Carne aan een vulling van Mortadella. Inspiratie nodig voor recepten met tortellini? Er zijn vele variaties mogelijk! 

Verschillende pasta vormpjes

Naast verschillende ingrediënten in pasta, kun je pasta natuurlijk ook in ontelbare verschillende vormpjes verkrijgen. Lange en sliertige pasta, geribbelde holle pasta of gedraaide pasta en natuurlijk niet te vergeten de, in Nederland zo bekende, ‘elleboogjespasta’ (macaroni). Niet alleen de vorm, maar ook de structuur van de pasta komt vaak al in de naam van de soort pasta naar voren. Zo is pasta ‘Lisce’ een gladde pasta en pasta ‘Rigate’ juist een pasta met ribbels. Hieronder geven we je graag een spoedcursus in alle verschillende vormpjes. 

Lange pasta

Bij lange pasta denken we natuurlijk al snel aan spaghetti, maar naast deze bekende variant zijn er nog meer lange soorten pasta’s in ons assortiment te vinden. Zo hebben we Linguine all’Uovo, pasta gemaakt met ei. Deze lijkt op de spaghetti, maar is iets platter en dunner van vorm, waardoor deze al in 4 minuten ‘al dente’ is. Ook tagliatelle is een lange pasta vorm, net als linguine gemaakt met ei. Deze wordt gemaakt door vellen pastadeeg op te rollen en er daarna linten van te snijden, ‘lint pasta’ dus. 

Korte pasta

Pasta heb je ook in kortere varianten, waarvan een aantal zeker tot onze lievelingspasta behoren. Wie eet er niet wel eens penne, fusilli of macaroni? Vaak zit de vorm van de pasta in de naam verstopt. Zo is Farfalle het Italiaanse woord voor ‘vlinder’. Niet voor niets noemen we deze strikjespasta daarom ook wel eens vlinderpasta. Hieronder de bekendste korte pasta vormpjes nog iets verder uitgelegd. 

Fusilli is een korte pasta die vroeger met de hand gemaakt werden door een sliertje pasta rond een dunne stok te wikkelen. Tegenwoordig ontstaat de herkenbare perfecte spiraalvorm door een speciale mal in de fabriek in Italië.
 
Penne zijn holle buisjes die een beetje lijken op het uiteinde van een veer. Vandaar ook de naam, want de vertaling van penne is ‘veer’ in het Nederlands. De holle buisjes vullen zich heel goed met saus, maar zijn ook perfect (door de stevigheid) om te eten in een salade. 

Rigatoni lijken op penne, maar zijn langer en breder. Daarnaast zijn ze ook recht afgesneden, waardoor ze minder op een veer lijken. De naam rigatoni betekent geribbeld, wat je ook terugziet in de pasta buisjes. 

Farfalle is vlinderpasta. Wij noemen het ook wel strikjespasta, omdat je de vorm daar ook aan zou kunnen herkennen. Net als penne gaat farfalle goed samen met wat grovere en dikkere sauzen en kun je ze ook goed gebruiken in een pastasalade.

Macaroni is naast spaghetti waarschijnlijk een van de bekendste soorten pasta in Nederland, die we vast en zeker allemaal al eens hebben gegeten. De kleine ‘elleboogjes’ nemen de saus extra goed op. 

Pipe Rigate hebben wat weg van macaroni, maar zijn wat groter en bovendien geribbeld. Pipe Rigate neemt daardoor saus heel goed op, zowel in de holtes als in de ribbels. 

Weten welke pasta je nu het beste kunt eten met welke pastasaus? Je leest er meer over in ons artikel over de lekkerste pastasaus voor bij jouw favoriete pasta

Inspiratie fusilli Grand'Italia
 

Beoordeel dit artikel