Stevige Toscaanse koek

Panforte

(1022)

Panforte is een kruidige koek gevuld met noten en gedroogd fruit.
Hier vind je het het hele verhaal over de Panforte, uit Toscane.

  • > 60
  • Vegetarisch

Ingrediënten

Bereidingswijze Stevige Toscaanse koek

  • Stap 1

    Verwarm de oven voor op 150

  • Stap 2

    Vet de bodem en de zijkant van een springvorm van ca. 20 cm doorsnee in. Beplak de bodem met eetbaar papier en de zijkant voor de helft.

  • Stap 3

    Rooster de noten een paar minuten in een warme oven (of in een pan) en laat ze afkoelen. Meng de noten samen met de bloem, de cacaopoeder, de citroenrasp, de gekonfijte sinaasappelschil en de specerijen in een kom (niet van plastic).

  • Stap 4

    Smelt de suiker samen met de boter, de honing en de jam in een pan met dikke bodem. Roer goed, zodat de suiker niet verbrand. Verhit de siroop tot 120

  • Stap 5

    Giet de siroop bij het notenmengsel en roer alles door elkaar. Schep het in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Werk snel, want het geheel stolt heel snel en wordt stijf.

  • Stap 6

    Bak de koek ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven tot hij gaar is. De koek blijft tijdens het bakken dezelfde kleur en vorm behouden. Laat de koek afkoelen en eventueel opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor het serveren met de poedersuiker.

Beoordeel dit recept