Zo vier je een Italiaanse Valentijnsdag - San Valentino!

Grand'Italia Valentijnsdag Inspiratie

Valentijnsdag is van oorsprong een Italiaanse feestdag. Dus niet zo gek dat ze in Italië veel aandacht besteden aan deze dag van l'Amore. Zo staan veel bekende Italiaanse plaatsen in het teken van de liefde op 14 februari. Zoals in Rome, waar achter iedere steen een romantisch verhaal schuilgaat, en in het Ligurische Camogli, waar de liefde de hoofdrol heeft in alle evenementen die worden georganiseerd. Maar Verona is misschien toch wel de bekendste Italiaanse stad van de liefde, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Juliette. 

Heb je niet de kans om voor een Italiaanse Valentijnsdag nog snel een reisje naar Italië te boeken? Verras jouw geliefde op Valentijnsdag dan met een heerlijk Italiaans diner, door jou met liefde voor hem/haar bereid. We helpen je graag met wat van onze tips voor dit romatische diner bij kaarslicht. 

  • Schrijf jouw geliefde een lieve brief of een romantisch kaartje, met de woorden ti amo ('ik houd van jou' in het Italiaans). 
  • Maak de sfeer in huis extra romantisch door het normale licht een beetje te dimmen. Gebruik lege Grand'Italia saus- of pesto potjes voor waxinelichtjes verspreid door de kamer. 
  • Strooi wat hartjesconfetti of rozenblaadjes uit op de grond en maak een pad van de voordeur naar de eettafel, zo is jouw geliefde bij binnenkomst gelijk verrast en in de romantische sfeer. 
  • Dek de tafel extra speciaal met een mooi tafelkleed, het mooiste servies dat je in de kast hebt staan en uiteraard met twee mooie wijnglazen voor dat heerlijke Italiaanse wijntje. 
  • Rode of roze rozen kunnen natuurlijk niet onrbreken bij een Italiaanse Valentijnsdag. Je kunt de rozen op verschillende manieren gebruiken om het etentje extra romantisch te maken; gebruik een lege Sugocasa fles als vaas voor de bos rozen, of leg één roos in het midden van het bord of op het servet/bij het bestek. 
  • Zet deze romantische Italiaanse playlist op! 

Ons Italiaanse Valentijnsmenu

Nu de tafel mooi is aangekleed kun je beginnen aan het bereiden van het Italiaanse Valentijnsdagmenu. Deze hartverwarmende recepten passen perfect bij deze romantische dag. Stel zelf jouw ideale menu samen, door een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert te kiezen! 

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Desserts

  • Dé Italiaanse klassieker; Tiramisu
  • Roze panna cotta met witte chocolade
  • Een heerlijk kopje koffie met verse cannoli, of een affogato (een kopje koffie met een bolletje vanilleijs)
  • Citroen meringue (Italiaans schuim) 

Geschiedenis van San Valentino

Er zijn twee verhalen over hoe Valentijnsdag is ontstaan. De eerste is het verhaal van Paus Gelasius I. Hij riep 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. De Heilige Valentijn zou een revolutionair huwelijk hebben gesloten tussen een heiden en een Christen, waardoor hij werd uitgeroepen tot beschermheilige van de geliefden. Op zijn geboortedatum (14 februari) wordt hij nog steeds herdacht in de basiliek van Terni (Umbrië), waar ook de stoffelijke resten van Sint Valentijn begraven liggen. In Terni vieren ze de hele maand februari La Festa di San Valentino, zoals Valentijnsdag hier wordt genoemd, met allerlei feestelijkheden in het teken van de liefde. 

De oorsprong van het tweede verhaal ligt in Rome, waar 14 februari al eeuwen in verband wordt gebracht met het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest wordt gehouden ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van het huwelijk. Dit feest werd door de kerk echter een heidense traditie gevonden, omdat twee onbekenden door het lot aan elkaar werden verbonden. Daarom werd Lupercalia aangepast naar Valentijnsdag. 

Ben je vrijgezel? 

Dan is de kans groot dat je Valentijnsdag niet viert. Of je viert het met familie of maakt er een leuke dag van met vrienden. Je kijkt waarschijnlijk meer uit naar de dag ná Valentijnsdag, wanneer al dat zoetsappige gedoe weer voorbij is. In Italië vieren ze voor vrijgezellen de dag na Valentijnsdag daarom juist een eigen feestdag; San Faustino. Op deze dag vier je jouw vrijheid! 

Beoordeel dit artikel