Volkoren of 'gewone' pasta?

Jumbo-Visma goede voeding Grand'Italia

Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners vanwege de bron aan koolhydraten, maar eten onze renners dan vooral spelt-, volkoren- of 'gewone' pasta? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt.

Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum tarwe. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries). Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta de stempel gezond heeft. 

Volkorenpasta geeft een langer verzadigd gevoel door de vezels en complexe koolhydraten. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze koolhydraten af te breken, waardoor ze gelijkmatiger vrijkomen (gelijkmatige energie). Gewone pasta daarentegen heeft veel minder vezels en juist snelle koolhydraten, wat het makkelijk verteerbaar maakt voor het lichaam (snel energie). Heb je een koers of een meerdaagse wedstrijd? Kies dan net als onze renners voor een bord gewone pasta.

"VOLKORENPASTA GEEFT GELIJKMATIG ENERGIE"

DOOR DE VEZELS EN COMPLEXE KOOLHYDRATEN

Tijdens meerdaagse wedstrijden hebben de renners van Team Jumbo-Visma een enorme behoefte aan koolhydraten. Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee koolhydraten aan te vullen. Tijdens een koers als de Giro d’Italia of Tour de France hebben onze renners dan ook meestal gewone pasta op het menu staan. 

Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan. Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta.

Zo heeft ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen. Kies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit. Nog een andere tip voor degenen die bewust omgaan met calorieën voor het ideale gewicht op de fiets: zorg dat je niet te veel saus eet bij je pasta. Doe als de Italianen en zorg dat je bord in balans is.

 

Jumbo-Visma Sepp Kuss Wout van Aert goede voeding Grand'Italia

 

Beoordeel dit artikel