De ingrediënten voor een La Bella Vita lenteavond

Grand'Italia La Bella Vita lenteavond inspiratie

We hebben al weer volop zin in de lente! Wanneer de dagen weer langer en lichter worden en de zon zich weer vaker laat zien, maken we hier natuurlijk graag gebruik van. Het wordt ook eindelijk  iets warmer en daardoor kunnen we weer in de buitenlucht genieten van onze favoriete Italiaanse gerechten. Maar hoe genieten ze van de lente in Italië? En met welke Italiaanse gewoontes tijdens de lente brengen wij dat La Bella Vita gevoel in onze gezellige lenteavond? Alle tips vind je hier op een rij!

Heerlijk natafelen

Of je nu een avond heerlijk op het terras dineert of juist thuis, in Italië genieten ze graag zo lang mogelijk van de warmere lente avonden. En dan met name van lang natafelen. Neem dus uitgebreid de tijd om te genieten, door bijvoorbeeld een van deze eenvoudige maar smaakvolle lente gerechten op tafel te zetten. Of tafel nog even na op het terras met een (Italiaanse) digestivo, bijvoorbeeld Grappa. Een typisch Italiaanse combinatie is caffé coretto; een espresso met grappa ernaast. Ga je liever voor een koud drankje? Je kan nooit fout gaan met een Italiaanse Aperol Spritz.

Geef de gedekte tafel een Italiaanse La Bella Vita touch

 1. Mei wordt in Italië gezien als de maand van de rozen. Zet daarom tijdens een etentje in mei eens een verse bos rozen op tafel, in jouw favoriete kleur! Bij ons staan er natuurlijk gele rozen op tafel. Geef je de tafel toch liever een Hollands tintje? Kies dan voor gele tulpen!
   
 2. In Italië wordt de olijfboom vaak gezien als symbool van vrede. Omdat Pasen in Italië nog om religieuze redenen wordt gevierd, nemen gezinnen op Palmzondag vaak een gezegde olijftak mee naar huis. Voor een Italiaanse Pasen kun je dus in plaats van paastakken ook eens olijftakken ter decoratie gebruiken.
   
 3. Ook is het in Italië traditie om met Pasen een heel groot chocolade ei op tafel te zetten. Het ziet er niet alleen heel vrolijk uit, maar is ook ontzettend lekker om samen van te snoepen! In Italië is het chocolade ei vaak extra bijzonder, omdat er een verrassing in verstopt kan zitten.
   
 4. Het voorjaar staat bekend om de bloemen die weer gaan bloeien en de vele vrolijke kleuren die daardoor weer zichtbaar worden. Rood, geel, oranje, groen. Dek de tafel daarom eens op in de vrolijke kleuren van de lente, bijvoorbeeld met een tafelkleed, gekleurde borden, servetten of bloemen.

Kies de lekkerste gerechten uit het seizoen

 1. In Italië wordt graag gebruik gemaakt van verse seizoensgroenten. In het voorjaar kun je dan bijvoorbeeld denken aan asperges, pompoen, witlof, tomaat, tuinbonen en wortelen. Maak het extra La Bella Vita door je groenten eens op de markt te kopen en de tijd te nemen de lekkerste groente uit te zoeken. Klik voor de lekkerste lente recepten hier.
   
 2. Italianen zijn doorgaans ook ontzettend trots op waar ze vandaan komen. Daarom kopen ze graag lokale producten, bij kleine winkeliers in de buurt. Haal daarom eens wat ingrediënten op de markt, zoals hierboven beschreven. Of juist een heerlijk stukje kaas van de lokale kaasboer of de verse groenten bij de groenteboer.
   
 3. Een andere traditie die met Pasen veel wordt aangehouden is het bereiden van een gerecht met lamsvlees. Denk bijvoorbeeld aan een flinke lamsbout uit de oven of juist aan een smaakvolle lamsstoofpot. Er is ontzettend veel keus!
   
 4. Op 1 mei vind in Italië het Lentefeest plaats. De ingrediënten die dan op het Italiaanse menu staan? Tuinbonen en Pecorino (een Italiaanse schapenkaas). De Italiaanse markten en lokale winkels liggen dan vol met deze producten. Wil je het helemaal afmaken en de Italiaanse traditie op 1 mei in ere houden? Drink dan ook nog een heerlijk glas wijn!

Overige tips

 1. Bezoek na een dag werken voor wat heerlijke ontspanning eens een lente- of food festival. Gegarandeerd zul je lekker eten en voel je je direct weer opgeladen. Het voorjaar is voor de Italianen vanwege de festivals, feesten en evenementen ook een waar genot.
   
 2. Maak na het eten samen een heerlijke avondwandeling, waarbij de zon nog zorgt voor een beetje aangename warmte. Ontdek hierbij een parkje bij jou in de buurt of zoek een andere leuke plek op waar je al een tijdje niet bent geweest.
   
 3. Neem echt de tijd voor elkaar en het samen genieten van eten. In Italië vinden ze het belangrijk om samen tijd te maken voor het koken én eten. Nodig bijvoorbeeld eens spontaan wat mensen uit en organiseer samen een smaakvolle Italiaanse avond.

Beoordeel dit artikel