Kun je pasta invriezen?

Inspiratie pasta invriezen Grand'Italia

Pasta is een favoriet gerecht in veel huishoudens, maar wat doe je als je te veel hebt gekookt? Weggooien is zonde, vooral als je het kunt invriezen voor later gebruik. 

Waarom zou je pasta invriezen?

Het invriezen van pasta biedt verschillende voordelen. Het helpt niet alleen voedselverspilling te verminderen, maar kan ook tijd besparen op drukke dagen. Door pasta in te vriezen, heb je altijd een snelle maaltijd bij de hand zonder dat je opnieuw hoeft te koken.

Kan je pasta invriezen?

Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.

Hoe bereid je pasta voor op invriezen?

Voor het beste resultaat is het belangrijk om pasta 'al dente' te koken voordat je het invriest. Dit betekent dat de pasta stevig moet zijn maar wel gaar. Na het koken, laat je de pasta afkoelen en meng je er een beetje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen. Dit maakt het gemakkelijker om de pasta later weer te scheiden na het ontdooien.

Hoe vries je gekookte pasta in?

Het invriezen van gekookte pasta gerechten zoals pasta carbonara of pasta pesto is ook eenvoudig. Hier zijn de stappen:

  1. Pasta carbonara invriezen: Laat de pasta volledig afkoelen. Verdeel de pasta in porties en doe in luchtdichte bakjes of zakken. Voeg eventueel een scheutje room of melk toe om uitdroging te voorkomen. Vries vervolgens in.
  2. Pasta pesto invriezen: Pesto kan soms een beetje verkleuren door het invriezen, maar de smaak blijft goed. Meng de pasta met pesto en verdeel in porties. Doe in luchtdichte zakken of bakjes en vries in.
  3. Pasta saus invriezen: Voor het invriezen vanpastagerechten met saus, zoals bolognese, meng je de saus door de pasta en laat je het eerst afkoelen. Verdeel in porties, doe in luchtdichte bakjes, en vries in. Hierdoor blijft de pasta sappig en smaakvol.

Hoe ontdooi je pasta?

Het is het beste om pasta een nachtje in de koelkast te laten ontdooien. Voor koude pastasalades kun je na het ontdooien de pasta direct gebruiken, terwijl je voor warme gerechten de pasta kunt opwarmen in een pan of magnetron. Voeg eventueel een beetje water of saus toe om de pasta weer op te frissen en plakkerigheid te verminderen.

Pasta invriezen is een handige manier om voedselverspilling tegen te gaan en tijd te besparen. Of je nu verse pasta invriezen of gekookte pasta invriezen wilt, het proces is eenvoudig en effectief. Probeer het zelf en geniet van heerlijke pastagerechten, zelfs op de drukste dagen.
 

Beoordeel dit artikel