Pasta Carbonara met pancetta

Pasta alla Carbonara con pancetta

(2638)

Room of geen room? Dit is een veelgestelde vraag als het gaat om het maken van een klassieke pasta carbonara. Italianen vinden over het algemeen dat room niet thuishoort in het authentieke recept voor carbonara saus. In plaats daarvan gebruiken ze de carbonara saus ingrediënten; eieren, carbonara kaas, zoals Pecorino Romano, en een soort spek (zoals guanciale of pancetta). 

Door anderen wordt gezegd dat room vroeger wel werd gebruikt in de carbonara saus, vooral voor mensen die moesten aansterken. In de moderne keuken zien we daarom varianten als pasta carbonara met pancetta en room. Deze versie voegt ook een extra romige smaak toe, die veel mensen heerlijk vinden. 

  • < 20
  • Vlees

Ingrediënten

Voedingswaarden

  • Energie

    752kcal

  • Koolhydraten

    73,3g

  • Eiwitten

    24,7g

  • Vetten

    38,9g

  • Vezels

    4,7g

Bereidingswijze Pasta Carbonara met pancetta

  • Stap 1

    Breng het pastawater aan de kook.

  • Stap 2

    Bak ondertussen de pancetta of spek licht krokant en haal het uit de pan. Het vet is niet meer nodig.

  • Stap 3

    Bak de fijngesneden teentjes knoflook in twee eetlepels extra vergine olijfolie en meng de carbonara saus erdoor. Verwarm het geheel al roerende.

  • Stap 4

    Snijd de peterselieblaadjes fijn en bewaar in een kommetje.

  • Stap 5

    Kook de Spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking.

  • Stap 6

    Meng de Spaghetti met de saus en verdeel over voorverwarmde borden. Garneer met de gebakken pancetta/spek en de fijngesneden peterselie en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Bella vita tip

La Bella Vita tip

Pasta carbonara is van oorsprong een stevige kost voor hongerige mijnwerkers. Wil je zelf een heerlijke spaghetti con carbonara maken? Bak dan eerst de pancetta totdat deze lekker krokant is. Kies dan of je een klassieke carbonara gaat maken of dat je het jezelf nog makkelijker maakt en je een pasta carbonara uit pot op tafel zet. Met die laatste optie zet je echt in een handomdraai een recept Carbonara pasta op tafel die eenvoudig is, maar vol van smaak. Of je nu gaat voor de authentieke ricetta carbonara of experimenteert met room, het blijft een geliefd gerecht. 

Dus, hoe maak je carbonara saus die bij jouw smaak past? Probeer verschillende varianten uit, zoals pasta alla pancetta of de klassieke carbonara met een eigentijdse twist. Gebruik je favoriete spek en geniet van een heerlijke pancetta pasta! 

Kooktip bij Pasta carbonara met pancetta

Welke spek voor carbonara is het beste? Voor wie een extra rijke smaak en textuur toe wil voegen aan dit recept voor spaghetti con carbonara kan nog wat  meer pancetta toevoegen. Het is cruciaal om dan de pancetta krokant te bakken. 

  • Je kunt dit bijvoorbeeld in de oven doen door de pancetta op een bakplaat met bakpapier te leggen en het carbonara spek af te bakken op 200°C, voor ongeveer 20 minuten. 
  • Of, je bakt de pancetta (of een ander spek) lekker krokant in een koekenpan, zonder olie. Het vet uit de pancetta komt vanzelf vrij, waardoor het spek niet aan de pan blijft plakken. 
     
Kooktip
Beoordeel dit recept