Niet-plakkende spaghetti; zo doen de Italianen dat!

(38)
Inspiratie niet-plakkende spaghetti Grand'Italia

Spaghetti koken zoals de Italianen dat doen; perfect 'al dente' en dat zonder dat de lekkere gouden slierten aan elkaar blijven plakken. Wanneer je een smaakvol pasta recept bereidt voor een etentje met vrienden, familie of dat spannende eerste afspraakje, geeft een perfect bereidde spaghetti dat extra La Bella Vita-gevoel aan de avond. 

Om de beste spaghetti te koken, is het essentieel om de juiste technieken te gebruiken. We helpen je daarom graag het Italiaanse geheim voor 'al dente' pasta te ontrafelen. Met een klein beetje extra inspanning en een gouden tip van de Italianen til je het koken van de spaghetti gemakkelijk naar een hoger niveau. 

Als je graag op Italiaanse wijze pasta bereidt, dan is het natuurlijk belangrijk om ook te weten waardoor de pasta precies gaat plakken tijdens het koken. Bij het koken van spaghetti is het daarom cruciaal om het zetmeel in de durumtarwe te begrijpen. Grand'Italia pasta wordt namelijk gemaakt van durum (harde) tarwe, en het zetmeel dat vrij komt bij het koken van de spaghetti is de boosdoener! Op het moment dat je de spaghetti in het kokende water laat zakken, dan zwellen de zetmeelkorrels op en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte waardoor de pasta plakkerig kan worden. 

Kortom; hoe kook je spaghetti? Dé truc die Italianen gebruiken om spaghetti perfect te bereiden is heel simpel. Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken. 

Daarnaast kook je de beste spaghetti door voldoende water te gebruiken, pasta hoort volgens de Italianen namelijk te dansen in de pan. Gebruik per 100g ongekookte pasta ongeveer 1 liter water. Voeg daar een flinke scheut zout aan toe. Het zout zorgt ervoor dat de spaghetti nog smaakvoller wordt.  

En hoeveel spaghetti gebruik je dan per persoon? Voor één persoon is 100g ongekookte spaghetti voldoende. Dit is namelijk 200g spaghetti op je bord zodra deze gekookt is. Dit is een gemiddelde portie, maar je kunt de hoeveelheden aanpassen aan je eigen voorkeuren. De hoeveelheid spaghetti per persoon kan variëren afhankelijk van de eetlust, de lichamelijke behoeften en de grootte van de porties die je wilt serveren (bijv. omdat je de spaghetti als voorgerecht of juist als hoofdgerecht serveert).

Met deze tip zorgt jouw perfect gekookte spaghetti gegarandeerd voor een La Bella Vita avond! Vergeet niet om te genieten van iedere hap. 

Beoordeel dit artikel