Perfect 'al dente'; de beste tips!

Inspiratie perfect al dente Grand'Italia

Jouw favoriete pastagerecht vraagt om de perfecte bereiding van de pasta, zodat de structuur lekker 'al dente' blijft en de pastasaus het beste aan de pasta blijft kleven. We hebben in Nederland vaak de neiging om pasta aan de kook te brengen en te wachten tot de pasta (over-)gaar is. Maar er zijn een paar hele makkelijke tips waarop je de pasta perfect 'al dente' kookt! 

Voor een Italiaanse kwaliteitspasta maakt een goede bereiding echt verschil. Het begint met het kiezen van de juiste soort pasta. Pasta komt in veel verschillende soorten en maten en dat is niet zomaar. De pasta dient een doel. Houd dus altijd de pastasoort van het recept aan en niet gewoon de pasta die toevallig nog in het keukenkastje staat. Zo combineert Bolognesesaus het beste met Tagliatelle, omdat de stevige saus het beste aan de platte pasta blijft plakken. 

Tip 1: Start altijd met het maken van de pastasaus. Pasta dient direct na het koken opgediend te worden, terwijl je saus nog even kan pruttelen of nagaren. 

Tip 2: Gebruik voldoende water voor het koken van de pasta. Zorg dat je op 100 gram droge pasta 1 liter water aanhoudt. Dat is de perfecte hoeveelheid water om pasta in te koken. Al dente gekookt is dit gelijk aan ca. 200 gram pasta, schoon op je bord. Dus haal de grote pan maar vast uit de kast! 

Tip 3: Breng het water aan de kook, en voeg als het bijna kookt 10 gram zout per liter toe. Daarna laat je de pasta in het water glijden en kook je deze voor het aantal minuten dat op de verpakking staat aangegeven. De kooktijd is afhankelijk van de pastasoort. 

Tip 4: Spoel de pasta niet af als je een warm pastagerecht wilt maken. En bewaar wat kookwater bij het afgieten van de pasta. Bij pasta's met een saus op basis van olijfolie of room komt dit namelijk goed van pas. Met 1 à 2 eetlepels kookwater wordt je saus heerlijk luxueus en zacht. Ook zorgt het zetmeel uit het kookwater ervoor dat de saus beter aan de 'al dente' pasta hecht. 

Tip 5: Twijfel je altijd op de pasta nu goed 'al dente' is? Het verhaal gaat dat Italiaanse chefs slierten spaghetti tegen de muur gooien om te kijken of deze blijft plakken. Maar het kan natuurlijk veel makkelijker en zonder al die rommel! Proef of de pasta van buiten gaar genoeg is, maar nog iets stevig van binnen; de perfecte Italiaanse pasta 'al dente'. 

Beoordeel dit artikel