Formaggio di Italia - Zo kies je de perfecte Italiaanse kaas

Inspiratie Formaggio Grand'Italia

Italiaanse kaas geeft een heerlijke extra touch aan jouw favoriete gerecht. Of het nu geraspt over een pasta, op een pizza of door een salade is, de Italiaanse keuken is niet compleet zonder deze heerlijke delicatesse; formaggio! Maar er zijn zoveel verschillende soorten, dat we je graag vertellen welke van de bekendste Italiaanse kaassoorten je het beste kunt gebruiken om jouw gerecht La Bella Vita te maken. 

Italië kent een grote verzameling aan lekkere kazen. Niet alleen de versgeraspte Parmezaanse 'koning onder de kazen' is onmisbaar. Denk ook aan pittige Gorgonzola, romige Mascarpone, frisse mozzarella of pikante schapenkazen... Voor iedere voorkeur is er een smaak! 

Parmigiano Reggiano en Grana Padano, de twee bekendste Italiaanse kazen, zien er bijna hetzelfde uit, maar smaken zeker niet hetzelfde. De ene kaas serveren we aan onze amici op een mooi kaasplankje tijdens de aperitivo op vrijdagmiddag en de andere is juist lekker om in gerechten te verwerken.

 • Parmezaanse kaas, of Parmigiano Reggiano, heeft over het algemeen een pittigere smaak. Dit maakt de kaas heel geschikt om 'uit het vuistje' te eten. Lekker voor bij de borrel of over een klassiek gerecht zoals carpaccio. 
 • Grana Padano is wat zachter van smaak en daarom juist meer geschikt om in een van je favoriete gerechten te verwerken. Wij gebruiken deze Italiaanse kaas bijvoorbeeld in onze Carbonara pastasaus

De traditie van het kaasmaken in Italië is bijna net zo diep geworteld als het bereiden van pasta. Niet zo gek dus dat er naast de twee bekendste Italiaanse kaassoorten hierboven, nog bekende kaassoorten uit Italië komen. 

 1. Gorgonzola
  Is een romige blauwe schimmelkaas met een plakkerige structuur. De smaak kan variëren van mild tot sterk. Gorgonzola is dus een heerlijke smaakmaker die net een extra bite geeft aan bijvoorbeeld dit recept voor Pastasalade met peer
 2. Mozzarella
  Wordt oorspronkelijk gemaakt van buffelmeltoor de overgebleven vaste deeltjes samenklonteren. Door het mengsel te laten uitlekken ontstaat de korrelige, milde ricotta. Probeer ricotta eens in deze heerlijke op Italiaanse kaas geïnspireerde ovenschotel met Tortellini ai Formaggi.
 3. Mascarpone
  Is een verse roomkaas die door de Italianen wordt gebruikt als room voor tijdens het koken. Zo maken ze er zowel zoete als hartige gerechten van. Wil je een zoet 'dolci' gerecht maken met Italiaanse kaas? Wij raden je deze klassieke Tiramisu met mascarpone aan!
 4. Pecorino
  Is een schapenkaas die voornamelijk in het midden en zuiden van Italië wordt gemaakt. Je kunt deze kaas eten als hij nog jong is, maar meestal worden deze kazen voor een lange tijd gerijpt, waardoor ze de karakteristieke zoute en pikante smaak krijgen. De bekendste is Pecorino Romano uit Latium, maar er bestaat ook Pecorino Sardo, Pecorino Toscano, Pecorino Siciliano, etc. Wij gebruiken de Pecorino Romano als ingrediënt voor onze Romana pastasaus

Beoordeel dit artikel