Truffel, het zwarte en witte goud

Grand'Italia Inspiratie truffel

Italië is het hét truffelland. De onmiskenbare smaak van truffel voegt iets extra's toe aan je pastamaaltijd. We helpen je graag om eenvoudig van deze Italiaanse delicatesse te genieten. Want het vinden van truffels blijkt nog niet zo makkelijk als het lijkt. 

In de herfst begint het seizoen van de witte truffel en wordt de tartufai (truffeljager) eropuit gestuurd om dit culinaire ingrediënt, ook wel het witte goud genoemd, te zoeken. Het bijzondere van truffels is dat je ze niet kunt kweken, omdat het nog niemand is gelukt om de ideale groeiomstandigheden na te bootsen. Er bestaan dus alleen wilde truffels, die onder de grond groeien tussen de boomwortels. 

Omdat truffels moeilijk te vinden zijn werden vroeger wel eens varkens of zwijntjes gebruikt om te helpen met het zoeken naar het witte goud. Deze dieren zijn namelijk gek op truffels. Omdat varkens en zwijntjes niet zo gehoorzaam bleken, worden tegenwoordig vaak honden ingezet vanwege hun sterk ontwikkelde reukorgaan. Bij het vinden van de truffels worden ze dan beloond met een delicatesse voor honden, in plaats van een delicatesse voor mensen!

Het is door dit omvangrijke en tijdrovende proces dat de prijs van truffels zo hoog is. Gelukkig zijn er ook goedkopere variaties op het gebruik van echte truffel te verzinnen, zoals bijvoorbeeld een drupje truffelolie over de pasta of het gebruik van onze Grand'Italia Tartufo pastasaus (met Italiaanse truffel). Hiermee voeg je toch een rijke truffelsmaak toe aan je pastagerechten en kun je van dit heerlijke Italiaanse goud genieten. 

Het is niet gek dat de Italianen gek zijn op truffels en zoveel moeite steken in het vinden van dit bijzondere natuurlijke product. Het is zeer geurig en heeft een heerlijke aardse smaak. En als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Om de truffelsmaak ook voor jouw maaltijd thuis toegankelijk te maken hebben we diverse truffel producten in ons assortiment. 

Ben je op zoek naar een makkelijk recept voor een pasta met de karakteristieke smaak van truffel? Probeer dan eens onze Ravioli al Tartufo met salie en gegrilde citroen of dit recept voor Tagliatelle met ossenhaas en onze truffel pastasaus

Beoordeel dit artikel