Orzo; wat is het en hoe maak je orzo?

Wat maak je met orzo Grand'Italia

Met Grand’Italia Orzo Tradizionali, slechts een klein pastavormpje, maak je eindeloze variaties van jouw favoriete pastamaaltijden. Orzo is een kleine pasta, die qua vorm het meeste weg heeft van een rijstkorrel. Het is een nog onbekendere vorm van pasta, die steeds populairder wordt. Maar hoe kun je deze veelzijdige pasta nu op verschillende manieren bereiden en combineren? En waar komt orzo eigenlijk vandaan?

We geven je graag meer informatie over de oorsprong van orzo pasta. Ook geven we je drie manieren waarop je met orzo kunt koken en we laten je kennis maken met Grand’Italia’s orzo, gemaakt in Zuid-Italië.

Oorsprong van orzo pasta

Waar orzo precies vandaan komt wordt wel eens over gediscussieerd. Orzo zou namelijk oorspronkelijk uit Griekenland komen, maar ‘orzo’ is ook de Italiaanse vertaling van ‘gerst’, waar deze pastasoort oorspronkelijk van werd gemaakt. Tegenwoordig wordt orzo gemaakt van harde tarwe, ook wel grano duro in het Italiaans, en staat deze pasta in Italië ook wel bekend als riso. Orzo wordt als ingrediënt vaak gebruikt in soepen en salades, maar je kunt er ook heerlijke risotto-achtige gerechten mee maken, ook wel orzotto genoemd.

Drie manieren om orzo te bereiden

Orzo is door de kleine vorm een pasta die je makkelijk en snel kunt koken. Je hebt namelijk maar 8 minuten nodig om de pasta ‘al dente’ te koken. Maar naast de gebruikelijke manier om pasta te koken, is orzo op nog een aantal andere manieren te bereiden. We geven je graag 3 bereidingswijzen waarmee je de lekkerste orzo gerechten kunt maken: 

  1. De klassieke bereidingswijze van pasta: Breng 1 liter water per 100g pasta aan de kook (en voeg eventueel wat zout toe aan het pastawater). Kook de orzo gedurende 8 minuten ‘al dente’. Giet de pasta af en bewaar wat kookvocht. Hiermee kun je later de pastasaus goed aan de orzo laten hechten. Roer de pasta en favoriete verse ingrediënten door de pastasaus en voeg het scheutje pastawater toe om het een smeuïg geheel te maken. 
  2. Orzo in bouillon gekookt, ook wel orzotto: Voor orzotto, orzo bereid zoals je risotto maakt, hoef je de orzo pasta niet vooraf in water te koken. Hoe kook je orzo in bouillon? Fruit een ui en knoflook in olijfolie en voeg de ongekookte orzo toe in de pan. Laat voor 2-3 minuten sudderen en voeg vervolgens bouillon (smaak naar keuze) toe aan het geheel. Kook dit vervolgens totdat de orzo helemaal zacht is geworden en de pasta er net zo uit ziet als risotto. Maak af met verse ingrediënten, en een smaakmaker zoals pastasaus of pesto. 
  3. Smaakvolle en frisse orzo pastasalade: Voor een pastasalade met orzo bereid je de orzo pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking of je kunt de stappen volgen zoals hierboven beschreven bij de klassieke bereidingswijze van orzo. Spoel na het koken van de orzo de pasta koud onder de kraan. In plaats van een combinatie met pastasaus, voeg je voor een orzo salade (in verhouding) veel verse ingrediënten toe, zoals tomaatjes, paprika, gekookte boontjes, verse bladspinazie, een lekkere Italiaanse of witte kaas, Grand’Italia Pesto alla Genovese of een goede olijfolie toe. Maak de pastasalade af met een hand gehakte walnoten, pijnboompitjes of verse basilicum en je orzo pastasalade is klaar om te serveren! Plakt de orzo teveel voor in de salade na het koken? Volg dan onze tips voor het perfect ‘al dente’ koken van pasta.

Orzo receptinspiratie nodig? Kijk hiervoor tussen onze selectie aan heerlijke orzo recepten.

Hoeveel gram ongekookte orzo per persoon? Twijfel je over hoeveel gram orzo je nodig hebt om een goede pastamaaltijd te bereiden? Je kunt voor een volledige pastamaaltijd het beste 100g ongekookte pasta per persoon aanhouden. Dit staat ongeveer gelijk aan 200g gekookte pasta. Voor orzo pastasalades raden we aan de hoeveelheid ongekookte orzo iets te verminderen, naar 70-80g per persoon.

Grand’Italia Orzo Tradizionali

Als je op zoek bent naar een orzo pasta van de hoogste kwaliteit, dan is de Grand’Italia Orzo Tradizionali de perfecte keuze. Net als alle andere Grand’Italia Tradizionali pasta’s wordt deze orzo gemaakt in Zuid-Italië van 100% kwaliteitsgraan. Het kwaliteitsgraan wordt vermalen in Italiaanse molens tot semolina (pastabloem). Doordat de tradizionali pasta uitsluitend van de beste kwaliteit harde tarwe wordt gemaakt, behoud ook deze kleine orzo vorm een lekkere, stevige bite. 

Beoordeel dit artikel