Ontbijten op zijn Italiaans? 'Cappuccino e Brioche'

Inspiratie cappuccino e brioche Grand'Italia

Heb je in plaats van de gebruikelijke boterham met kaas of yoghurt met muesli zin in een ander ontbijtje, waarmee je de dag pas écht goed begint? Kom uit de dagelijkse sleur en stap uit je gewoonte van ‘gemak’. Met een paar kleine aanpassingen ontbijt je zoals de Italianen dat doen!

In Italië ontbijten ze namelijk niet met boterhammen met kaas en hebben ze al helemaal niet de gewoonte om het ontbijt over te slaan, zoals veel Nederlanders in alle haast soms doen. In Italië zorgen ze ervoor dat de dag al goed begint door ’s ochtends te genieten van een cappuccino e brioche (een klein zoet broodje, zoals een croissantje gevuld met room of jam). Klinkt dat niet lekker?!

Om nog beter je dag te beginnen zijn er kleine gewoontes uit Italië die je gemakkelijk zelf kunt overnemen. Zo kun je bijvoorbeeld…

…’s ochtends een moment nemen om rustig op te starten. Ga nog even op je balkon of in de tuin zitten en drink daar dat kopje koffie, in plaats van achter je bureau. 

… Voor het begin van je werkdag eens een extra ommetje lopen ‘passegiata’ , zodat je alvast wat zonnestralen op je gezicht kunt voelen en de frisse lucht kunt opsnuiven. Doe je dit al? Neem dan eens een andere route. Zo ontdek je weer andere mooie plaatsen in de omgeving. 

… buiten de deur ontbijten en bij dat lokale tentje een ‘cappuccino e brioche’ bestellen. Je mag jezelf best eens extra verwennen! 

… tijdens het tanden poetsen je favoriete muziek afspelen, om de dag gelijk vrolijk te beginnen. En vergeet dat kleine dansje niet! 

… de hond extra lang uitlaten. Hiermee maak je niet alleen de hond blij, maar kun je zelf ook langer genieten van de heerlijke ochtendzon.

Wordt je er daarnaast gelukkig van om jouw geluk met anderen te delen of steek je graag een helpende hand uit naar mensen die dat nodig hebben? Er is een traditie in Italië waar je anderen aan een heerlijk kopje koffie kunt helpen; 'caffé sospeso'. Betaal, bij het lokale tentje waar jij 's ochtends buiten de deur een lekker kopje koffie haalt, eens twee koffies. Eén drink je er zelf en de andere wordt op een lijst gezet. Vervolgens kunnen mensen die het iets minder breed hebben vragen of er nog een sospeso open staat. De letterlijke vertaling van 'caffé sospeso' is namelijk 'een uitgestelde koffie'. Zo kan iedereen genieten van een goede koffie en is er op zijn Italiaans gezegd 'caffé per tutti'! 

Buona mattinata!

Beoordeel dit artikel