Koude pastasalade vs. warm pastagerecht

Inspiratie Pastasalade Grand'Italia

Wist je dat pasta op verschillende manieren kan worden bereid? Dit is afhankelijk van het doel waarvoor je de pasta gaat gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een pastasalade maken, zodat je die heerlijke left overs morgen nog mee naar werk kunt nemen (en je dus morgenochtend het smeren van een boterham kan overslaan)? Dan is de bereiding van de pasta anders dan voor een traditioneel warm pastagerecht. 

Dit heeft alles te maken met het zetmeel dat pasta plakkerig maakt. De ene keer is dat juist handig, de andere keer wil je liever niet dat de pasta aan elkaar plakt. In een pastasalade is het lekkerder om pasta te hebben die niet aan elkaar plakt, maar voor een warm pastagerecht zorgt het zetmeel er juist voor dat de saus beter aan de pasta hecht. Maar spoel je de pasta dan nu wel of niet af na het koken? 

Ja en nee. Voor een koude pastasalade is ons advies om de pasta wel even kort na te spoelen. Doordat de pasta snel afkoelt wordt deze niet overgaar. Bovendien verwijder je zo het vrijgekomen zetmeel dat in een koude pastasalade zorgt voor een hele hoop plakkerigheid. Houd er rekening mee dat je de pasta voor in een pastasalade niet in koud water moet laten staan! Laat het goed uitlekken en meng er vast wat olijfolie door. 

Voor warme pastagerechten wil je natuurlijk dat die lekkere saus zo goed mogelijk aan de pasta blijft plakken. Het zetmeel op de pasta zorgt er dan juist voor dat de pastasaus goed hecht. Spoel dus je pasta voor een warm pastagerecht niet af! Kook de pasta niet al te lang - nog net niet beetgaar -, haal vervolgens de pasta uit het kokende water en voeg toe aan de warme pastasaus om nog even door te garen. Voeg voor een warm pastagerecht overigens geen olijfolie toe aan de pasta, zonder olie neemt de pasta de smaken van de saus optimaal op! 

De tijd van het jaar heeft natuurlijk wel een beetje invloed op welke pasta je liever klaarmaakt; een frisse pastasalade voor op een zomerse dag en een heerlijk warme pastamaaltijd als het buiten weer wat frisser begint te worden. Desondanks zijn pastasalades de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat is niet gek, want het is lekker en gezond! Wie wordt er tijdens de lunch niet blij van kleurrijke pastasalade of van een pastasalade als side dish bij de BBQ? En het is ook nog eens heel gemakkelijk om klaar te maken. Wil je inspiratie op doen voor heerlijke pastasalade recepten? klik dan hier.

Beoordeel dit artikel