Pomodoro

Hoewel niets zo Italiaans is als de pomodoro, komt de tomaat daar oorspronkelijk helemaal niet vandaan. Pas in de zestiende eeuw namen Spaanse ontdekkingsreizigers tomatenzaad mee uit Zuid-Amerika en zo belandde de tomatenplant uiteindelijk ook in Italië. De tomaten van toen waren geel, niet rood. Vandaar de naam pomodoro, wat letterlijk gouden appels betekent. Het duurde even voor de Italianen de tomaat ook echt gingen eten. De Napolitanen ontdekten hem als eerst: terwijl de rest van Italië de tomatenplant als sierplant vertroetelde, experimenteerden zij al met de tomaat in de keuken.
Pelati e polpa
De Italiaanse bodem en het klimaat zijn perfect voor de teelt van de lekkerste tomaten. Verse tomaten gebruik je alleen als je écht zoete, rijpe tomaten hebt. Kies anders liever voor gepelde tomaten uit blik of fles: pelati. Die zijn perfect op smaak, omdat de tomaten pas worden ingeblikt in blik of fles gaan als ze precies goed zijn. Behalve pomodori pelati zijn er ook tomatenblokjes in blik. Let er wel op dat deze polpa is gemaakt van gepelde tomaten, anders heb je straks velletjes in je saus. Voor sauzen, soepen en op de pizza kun je passata gebruiken, een saus van rauwe gepureerde en gezeefde tomaten. Voor soffritto worden de tomaten gebakken in een beetje olie voordat ze gepureerd worden. En tot slot is er het misschien wel betaalbaarste product uit de supermarkt: tomatenpuree. Doordat die zo geconcentreerd is, heb je maar een klein beetje nodig om je gerecht heel veel kleur en smaak te geven.