Veelgebruikte verse Italiaanse kruiden

Inspiratie verse basilicum Grand'Italia

Overal in Italië groeien ze volop, in het wild, in tuinen of op vensterbanken in keukens. De spannende geuren, smaken en kleuren verlevendigen oneindig veel gerechten. En wat zou pasta zijn zonder verse kruiden?

Peterselie (prezzemolo)

Verse peterselie is onmisbaar in tal van pastagerechten. Vaak worden de versgehakte blaadjes op het laatst over de pasta gestrooid om wat kleur en een frisse smaak toe te voegen. Ook de steeltjes kunnen worden gebruikt; kook ze bijvoorbeeld eens mee in de saus.

Laurier (alloro)

In sauzen die door uren langzaam stoven steeds lekkerder worden, pruttelt vaak een laurierblad mee dat de saus nóg meer smaak geeft. Verse laurier is het lekkerst. Italiaanse tuinen hebben vaak een haag van laurierstruiken, waardoor het altijd voorhanden is. Kun je geen verse laurier vinden? Gedroogde is ook prima!

Rozemarijn (rosmarino)

Dit aromatische kruid wordt vooral gebruikt bij (geroosterde) vleesgerechten. In pastasauzen komt het iets minder voor. Soms wordt het net als laurier meegekookt en vóór het serveren verwijderd. Malse jonge naaldjes kun je fijngehakt toevoegen aan tomaten- of kruidensauzen. 

Salie (salvia)

Burro e salvia is een klassieke, supersnelle en heerlijke saus voor bijvoorbeeld gnocchi en ravioli gevuld met ricotta. Hij bestaat uit niets anders dan salieblaadjes die een tijdje hebben rondgezwommen in hete, gesmolten boter. 

Oregano (origano)

Oregano is eigenlijk het enige kruid dat ook in gedroogde vorm veel wordt gebruikt. Met name over de pizza, maar ook in pastasauzen met bijvoorbeeld geroosterde groenten en – vers of gedroogd – in diverse tomatensauzen. 

Rucola (rucola)

De heerlijk pittige, nootachtige smakende rucolablaadjes moeten rauw worden verwerkt, anders verliezen ze hun smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld eens als extra ingrediënt in een pastasalade. Ze worden in Italië ook vaak gebruikt in een soort pestosaus, in plaats van basilicum. 

Basilicum (basilico)

Italiaans koken zonder basilicum is bijna ondenkbaar. Het kruid is natuurlijk bekend van de Pesto Genovese, maar speelt een rol in duizenden pastagerechten. Meestal wordt het net als peterselie op het laatst over het gerecht gestrooid, maar het kan ook (kort!) meegekookt worden. 

Geen tijd om zelf verse kruiden te verbouwen, maar wel een liefhebber van een kruidige pastasaus? Probeer eens de Grand’Italia Basilico pastasaus, met verse basilicum of de Grand’Italia Sugocasa Erbe, met basilicum, oregano en peterselie. Op zoek naar een bijpassend gerecht? Maak eens deze Gnocchi alla Caprese

Beoordeel dit artikel