Een authentieke Italiaanse smaakmaker; pesto!

poster-image

De heerlijke smaak van pesto, gemaakt met verse basilicum! Ook in Nederland maken we graag gebruik van deze Italiaanse lekkernij van basilicum, olijfolie en pijnboompitjes. Naast de klassieke Pesto alla Genovese bestaan er talloze andere varianten. Zo ongeveer iedere kok heeft zijn eigen recept ervoor. Maar hoe wordt pesto gemaakt en wat is de oorsprong van deze smaakvolle delicatesse?

Bij Grand'Italia zijn we dol op pesto! Daarom wordt onze Pesto alla Genovese bereid volgens traditioneel recept met 100% verse Italiaanse basilicum uit Noord-Italië en 100% natuurlijke ingrediënten*. Grand'Italia Pesto alla Genovese heeft daardoor de authentieke smaak van Italiaanse pesto, waarmee je de lekkerste pasta pesto maakt! We verwerken de verse basilicum, direct na de oogst die plaatsvindt bij zonsopgang, in onze pesto. Onze pesto wordt daarom maar één keer per jaar geproduceerd, wanneer de basilicum het allerlekkerst is (juli-augustus). Benieuwd naar het proces? Bekijk dan de video! 

Oorspronkelijk komt pesto uit de stad Genua (Genova in het Italiaans) in de Italiaanse streek Ligurië. Vandaar dat de klassieke variant, 'Pesto alla Genovese' wordt genoemd. Ligurië, een smalle kustprovincie in het noordwesten van Italië, is gezegend met een overvloed aan wilde basilicum. Velen zijn ervan overtuigd dat het kruid nergens ter wereld zo lekker is als hier. Wil je graag meer weten over basilicum? We vertellen het je hier.

Hoe werd pesto oorspronkelijk gemaakt? 

Traditioneel wordt pesto gemaakt in een stenen vijzel. Daar komt ook de naam 'pesto' vandaan: Pestare betekent fijnstampen. Door het gebruik van een vijzel om de verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie te mengen, ontstaat een mooie, smeuïge structuur. Het liefst gebruiken de Italianen dan ook olijfolie uit Ligurië, omdat deze olijfolie bekend staat om de verfijnde lichte en kruidige smaak. 

Verschillende varianten pesto

Naast de traditionale pesto variant kent de Italiaanse keuken nog talloze varianten. De bekendste alternatieve pesto is die met zongedroogde tomaatjes; Pesto Rosso. En naast tomaatjes en basilicum, worden vaak ook andere smaakvolle, geurige kruiden of groenten gebruikt voor het maken van een pesto. Denk bijvoorbeeld eens aan rucola of geroosterde paprika. De Grand'Italia Pesto Peperoni e Noci is een heerlijke variant met geroosterde paprika en walnoten. 

Pasta Pesto recepten

Loopt het water je al in de mond tijdens het lezen van dit artikel? De mogelijkheden voor een gerecht met pesto zijn bijna eindeloos. In Ligurië gebruiken ze pesto graag in combinatie met dunne sliertpasta, gnocchi of minestrone, maar je kunt het kruidenmengsel ook eens smeren op een crostini (geroosterde broodjes), serveren bij een salade of als saus voor vlees of vis. Probeer het ook!

*Deze pesto wordt bereid met ingrediënten van natuurlijke oorsprong en zo gemaakt dat de eigenschappen van deze ingrediënten behouden blijven.

 

Beoordeel dit artikel