Een authentieke Italiaanse smaakmaker; pesto!

poster-image

De heerlijke smaak van pesto, gemaakt met verse duurzaam geoogste basilicum! Ook in Nederland is deze Italiaanse lekkernij van basilicum, olijfolie en pijnboompitjes, een grote favoriet en staat een pasta pesto geregeld in menig huishouden op het menu. Naast de klassieke Pesto alla Genovese bestaan er talloze andere varianten. Zo ongeveer iedere kok heeft zijn eigen recept ervoor. Maar hoe wordt pesto gemaakt en wat zit er in deze smaakvolle delicatesse?

Bij Grand'Italia zijn we dol op pesto! Daarom wordt onze Pesto alla Genovese gemaakt volgens traditioneel recept - Ricetta Italiana - met 100% verse duurzaam geoogste Italiaanse basilicum uit Noord-Italië en 100% natuurlijke ingrediënten*. Grand'Italia Pesto alla Genovese heeft daardoor de authentieke smaak van Italiaanse pesto, waarmee je de lekkerste pasta pesto maakt! We verwerken de verse basilicum met de dauw nog op de blaadjes, direct na de oogst bij zonsopgang, in onze groene pesto. Grand'Italia pesto (met basilicum) wordt daarom maar één keer per jaar geproduceerd, wanneer de basilicum het allerlekkerst is (juli-augustus). Benieuwd naar het proces? Bekijk dan de video! 

Oorspronkelijk komt pesto uit de stad Genua (Genova in het Italiaans) in de Italiaanse streek Ligurië. Vandaar dat de klassieke variant, 'Pesto alla Genovese' wordt genoemd. Ligurië, een smalle kustprovincie in het noordwesten van Italië, is gezegend met een overvloed aan wilde basilicum. Velen zijn ervan overtuigd dat het kruid nergens ter wereld zo lekker is als hier. Maar Wil je graag meer weten over basilicum? We vertellen het je hier.

Niet voor niets dat pasta al pesto een authentiek recept is uit deze regio. Je vindt hier in restaurants vaak Trofie al Pesto Genovese op de kaart. Maar Linguine alla Genovese is ook een van de klassiekers als het gaat om pasta pesto. Deze pasta wordt gemaakt met ei-pasta, aardappelen en sperziebonen.

Grand'Italia verse Italiaanse basilicum

 

Hoe werd pesto oorspronkelijk gemaakt? 

Traditioneel wordt pesto gemaakt in een stenen vijzel. Daar komt ook de naam 'pesto' vandaan: Pestare betekent fijnstampen. Door met een vijzel de verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie te mengen, ontstaat een mooie, smeuïge structuur. Het liefst gebruiken de Italianen olijfolie uit Ligurië, omdat deze olijfolie bekend staat om de verfijnde lichte en kruidige smaak. 

Verschillende varianten pesto

Naast de traditionale pesto variant kent de Italiaanse keuken nog talloze varianten. De bekendste alternatieve pesto is die met zongedroogde tomaatjes; Pesto Rosso. En naast tomaatjes en basilicum, worden vaak ook andere smaakvolle, geurige kruiden of groenten gebruikt voor het maken van een pesto. Denk bijvoorbeeld eens aan rucola of geroosterde paprika. De Grand'Italia Pesto Peperoni e Noci is een heerlijke variant met geroosterde paprika en walnoten. 

Pasta Pesto recepten

Loopt het water je al in de mond tijdens het lezen van dit artikel? Maar weet je zelf niet goed waar je pesto bij moet eten? De mogelijkheden voor een gerecht met pesto zijn bijna eindeloos. je kunt pesto bijvoorbeeld combineren met dunne sliertpasta (zoals in het recept voor Linguine alla Genovese), gnocchi of minestrone, maar je kunt het kruidenmengsel ook eens smeren op een crostini (geroosterde broodjes), serveren bij een smaakvolle pastasalade met pesto of als saus voor vlees of vis. Probeer het ook!

*Deze pesto wordt bereid met ingrediënten van natuurlijke oorsprong en zo gemaakt dat de eigenschappen van deze ingrediënten behouden blijven.

 

Beoordeel dit artikel