De Moka Pot

Mokka Express Bialetti

In 1933 ontwikkelde Luigi de Ponti in samenwerking met het merk Bialetti de Moka Pot, gedreven door de recessie van die tijd. Italianen konden minder vaak hun koffie in een Caffè nuttigen, dus dit apparaatje was dé uitkomst om thuis voordelig espresso te maken. Dit kleine apparaatje maakt immers net zulke lekkere koffie als in een Caffè.
Hoe werkt het? Heel simpel. Het onderste compartiment vul je met water. Daarop komt de metalen filter met gemalen koffie te rusten. Bij verhitting op het gasfornuis duwt de druk van de stoom het water door de gemalen koffie heen naar het bovenste compartiment. Het vergt wat ervaring, maar de truc is om de koffie in het bovenste deel net niet te laten koken. Dat geeft de aller-lekkerste espresso! Tegenwoordig is er overigens ook een Moka Pot te koop voor inductie kookplaten. In plaats van aluminium is de pot dan gemaakt van roestvrij staal.
Het design van Bialetti's Moka Pot is onderdeel van de collectie van diverse vooraanstaande musea waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Beoordeel dit artikel