De Moka Pot

Grand'Italia Inspiratie Moka Pot

Koffie drinken in een café of 's ochtends koffie halen bij je favoriete koffietentje is natuurlijk heerlijke verwennerij. Maar ook wanneer je even geen tijd of de middelen hebt voor koffie buiten de deur, kun je op een klassieke Italiaanse manier de lekkerste koffie bereiden. Het kost je maar een paar minuten en het is super eenvoudig met de 'moka pot'. 

In 1933 ontwikkelde Luigi de Ponti in samenwerking met het merk Bialetti de Moka Pot. Het ontwikkelen van dit 'koffieapparaat' werd gedreven door de recessie van die tijd. Italianen konden minder vaak hun koffie buiten de deur nuttigen, dus dit apparaatje was dé uitkomst om thuis voordelig espresso te maken. Het apparaatje maakt immers net zulke lekkere koffie als in een caffé. En je ziet dit apparaatje ook in Nederland steeds vaker mensen hun keukens voorbij komen.

Een leuk weetje; het design van Bialetti's Moka Pot is onderdeel van de collectie van diverse vooraanstaande musea, zoals het Museum of Modern art in New York.  

Inspiratie Moka Pot Grand'Italia

Het werkt namelijk erg simpel en je maakt er de lekkerste koffie's mee. Het onderste compartiment vul je met water. Daarop komt een metalen filter, met gemalen koffie te rusten. Bij verhitting op het gasfornuis duwt de druk van de stoom het water door de gemalen koffie heen naar het bovenste compartiment. Het vergt eerst wat oefening, maar de truc is om de koffie in het bovenste gedeelte nét niet te laten koken. Dat geeft de aller-lekkerste espresso! 

Je kunt tegenwoordig natuurlijk ook Moka Potten kopen voor bijvoorbeeld inductie kookplaten. Zo hoef je thuis niet eens een 'ouderwets' gasfornuis meer te hebben. In plaats van aluminium is de pot dan gemaakt van roestvrij staal. De Moka Potten zijn vandaag de dag ook steeds beter in Nederland verkrijgbaar. Je koopt ze bijvoorbeeld bij de gebruikelijke online winkels of in fysieke winkels met huishoudelijke producten. 

Beoordeel dit artikel