De Italiaanse pastamaaltijd is al jaren een populaire maaltijdkeuze in Nederlandse huishoudens. Bij bijna 60% van de Nederlanders staat er minstens één keer per week een pastagerecht op het menu. Dit blijkt uit onderzoek van Spinos in opdracht van Grand’Italia.* Hoewel het aan populariteit niet ontbreekt, blijkt het imago van de pastamaaltijd niet bij iedereen al te best, zeker als er een kant-en-klare saus wordt gebruikt. ‘Onterecht’, vindt Dr. Ludidi. ‘Het imago van rode pastasauzen uit fles of blik hebben de afgelopen jaren veel te verduren gehad omdat ze teveel suiker of zout zouden bevatten, soms terecht, maar vaak onterecht. Want een groot deel van deze sauzen doen niet onder voor een verse zelfgemaakte tomatensaus.’
AVG is de standaard
Als Nederlanders aan een gezonde maaltijd denken, dan denken ze snel aan de bekende ‘aardappel, vlees, groente’-maaltijd. Dit is nog altijd de meest voorkomende maaltijd op het thuismenu. Een pastamaaltijd voldoet in de ogen van de consument niet aan de ‘AVG-standaard’. De tomaten en groenten die in de saus zit telt men vaak niet mee in het dagelijkse portie groente. Ook wordt de saus als een minder gezonde ‘extra’ gezien.
(Pasta)saus is ook groente
“In een maaltijd wordt saus altijd als een ‘extra’ gezien, waarmee de link naar dikmakers snel gelegd wordt. Maar voor de rode pastasauzen, ook die uit blik, fles of zak, is dit niet altijd terecht. Het is juist mooi dat er tegenwoordig commerciële pastasauzen bestaan die geheel geproduceerd worden van natuurlijke ingrediënten (o.a. tomaat en ui). Deze kunnen daarom prima als onderdeel van de groentecomponent in de avondmaaltijd worden gezien. Het is vooral de hoeveelheid en manier waarop in Nederland de pastamaaltijd gegeten wordt, die kan leiden tot overmatige energie-inname.” Aldus Dr. Ludidi.
Imagoprobleem ‘rode saus’
In de pastamaaltijd wordt de saus het meest (52%) gezien als het ongezonde element van de maaltijd. Zeker de rode sauzen die kant-en-klaar in de supermarkt worden gekocht kunnen het ongezonde imago maar moeilijk van zich afschudden. Maar liefst 72% van de Nederlanders vindt deze saus niet gezond. Maar als we zelf een rode pastasaus maken, dan draaien we onze mening over de rode saus massaal bij: 86% van de respondenten vindt dit namelijk wél een gezonde keuze
Sugocasa: “Just as good as homemade”?
Echter verschilt de bereiding diverse tomatensauzen in pot niet veel met die van een eigen gemaakte saus. Bij Grand’Italia worden de verse tomaten in Sugocasa binnen 48 uur na de oogst tot saus verwerkt. Behalve ui, citroensap en een snufje zout, wordt er niets anders toegevoegd. Een fles met 100% natuurlijke ingrediënten dus en zonder kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen.
“Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het bereidingsproces van onze Sugocasa veel lijkt op hoe je zelf thuis tomatensaus zou maken, alleen doen wij het op grotere schaal. Vergelijkbaar met 20 verse tomaten* is een fles Sugocasa dus een fles vol groente. Net als vele andere spelers in de Italiaanse categorie, hebben wij de afgelopen jaren als leverancier onze verantwoordelijkheid genomen om de Italiaanse categorie een stuk gezonder te maken door reductie van suiker en zout in het kant-en-klaar assortiment.” Zegt Davy Knijnenburg, Marketing Manager bij Grand’Italia.
*Tomaten van 60-70g