Herken de echte Prosecco

Door de groeiende populariteit van Prosecco zijn er tegenwoordig veel nepperds op de markt. Prosecco is een druifsoort die alleen voorkomt in het Prosecco-gebied van Veneto, de regio in Noord-Italië bij Venetië. Alleen Prosecco uit dit gebied en van deze druif mag zich officieel Prosecco noemen. Maar hoe herken je nou de verschillen tussen echt en nep?
De wijnboeren uit Veneto kwamen in opstand tegen de wildgroei aan nep-prosecco. Hierdoor kregen ze hun eigen keurmerk. Op het etiket staat DOC of DOCG, wat Denominazione di Origine Controllata (e Garantita) betekent. Zonder deze melding is het vrijwel zeker geen echte Prosecco.
Onder de Prosecco’s zelf zijn er ook veel kwaliteitsverschillen. Zoals bij alle mousserende wijnen zit er een groot verschil in de kwaliteit van de bubbel. De goedkopere Prosecco, de frizzante, heeft een grovere bubbel die kunstmatig is toegevoegd. De iets duurdere heeft een tweede gistingsproces ondergaan en heeft fijnere belletjes die veel langer in de wijn blijven.
Deze laatste wordt spumante genoemd en heeft geen normale kurk of schroefdop, maar een champignonvormige kurk zoals we die kennen van de Champagne.

Beoordeel dit artikel