Tempura van aubergines

Tempura di melanzane

(1456)

Heerlijk als aperitief voor de maaltijd: gefrituurde aubergine

  • < 40
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • Pesto Rosso 185g Grand'Italia

    Pesto met zongedroogde tomaten.

Bereidingswijze Tempura van aubergines

  • Stap 1

    Snijd de aubergines dwars doormidden in dikke schijven van 6 cm en dan in de lengte in 8 stukjes. Maak meerdere inkepingen van ongeveer 4 cm lang zodat elke stuk lijkt op een kleine waaier. Zulke ‘waaiers’ koken sneller dan hele stukken aubergine. Bedek de aubergine stukken meteen met een keukenhanddoek.

  • Stap 2

    Zeef in een kom de bloem voor de tempura. Doe 800 ml koud water in een andere kom en voeg ijsblokjes toe. Roer met een garde 4 eierdooiers stevig door het ijskoude water, zodat er schuim ontstaat op de oppervlakte.

  • Stap 3

    Verhit ondertussen de olie in een grote (diepe) pan tot 165⁰ C.

  • Stap 4

    Meng met een pollepel zachtjes 1 kopje (200 ml) van het mengsel van ijswater en de eierdooiers met 1 kopje (200 ml) gezeefde tempurabloem in een grote kom. Wees erg voorzichtig met het mengen van het ei-water en tempurabloemmengsel. Het mengsel moet eerder klonterig zijn dan glad. Herhaal deze stap 3-4 keer.

  • Stap 5

    Wentel de gesneden groenten zachtjes door het bloemmengsel. Dompel vervolgens de groenten onder in het beslag en frituur onmiddellijk in hete olie.

  • Stap 6

    Controleer met een (digitale) keuken thermometer of de temperatuur van de olie precies juist is (160-170⁰ C). De juiste temperatuur is het grootste geheim van een goede tempura; de olie moet constant op dezelfde temperatuur gehouden worden (160-170⁰ C). Het is daarom belangrijk niet te veel stukjes groente tegelijk te frituren, want dan daalt de temperatuur. Haal met een schepnetje de stukjes beslag die naar de onderkant van de pan gezonken zijn eruit.

  • Stap 7

    Gebruik eetstokjes of een tang om de groenten uit de olie te halen en laat ze een paar seconden uitlekken op een druiprekje. Leg op ieder bord enkele stukjes gefrituurde aubergine. Breng op smaak met wat paar korreltjes zeezout.

  • Stap 8

    Serveer de tempura met Grand’Italia Pesto Rosso.

Beoordeel dit recept