Wat te doen met ‘pane e coperto’?

Iedereen die in Italië is geweest heeft zich vast weleens verbaasd over de servicekosten ‘pane e coperto’, wat letterlijk ‘brood en servies’ betekent. Ook al hoef je geen brood, de Italianen serveren het altijd. De in Toscane geboren en getogen auteur van de blog ‘At home in Tuscany’ weet er wel raad mee. De belangrijkste tips willen we graag aan je meegeven.
De belangrijkste tip die we graag met je delen is dat de servicekosten ‘pane e coperto’ niet hetzelfde is als fooi. Het geld voor ‘pane e coperto’ gaat naar het restaurant en de fooi is voor de service. In Italië is het geven van fooi overigens optioneel. Als je niet tevreden bent met de service, hoef je dus in principe ook geen fooi te geven.
Sinds een paar jaar mogen restauranteigenaren zelf bepalen of ze servicekosten in rekening brengen en hoeveel ze er voor vragen. Het kan verschillen van 50 cent per gast tot 3 of 4 euro per gast in een toeristische omgeving. Onthoud dat wanneer een restaurant ‘pane e coperto’ in rekening brengt, de kosten verplicht op de menukaart moeten staan. Dus bekijk de menukaart goed, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Beoordeel dit artikel