Wat je misschien nog niet wist over pesto

Zelfgemaakte pesto alla Genovese Grand'Italia

Pesto is niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. Er wordt zelfs weleens gezegd dat pesto een van de oudste Italiaanse smaakmakers is. Maar waar komt pesto precies vandaan? En waarom wordt pesto eigenlijk ‘pesto’ genoemd?
Oorspronkelijk komt pesto uit de stad Genua (Genova in het Italiaans) in de Italiaanse streek Ligurië. Vandaar dat de klassieke pestovariant, ‘Pesto alla Genovese’ wordt genoemd. In Genua wordt de smaakmaker al van oudsher traditioneel gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie. Liefst olijfolie uit Ligurië, want deze olie staat bekend om de verfijnde lichte en kruidige smaak.
De naam pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat ‘stampen’ betekent. Een leuke verwijzing, want nog steeds bereidt men verse pesto het liefst door de ingrediënten met een vijzel te stampen. Natuurlijk kun je ook een staafmixer gebruiken, maar de stampende knarsende werking van de vijzel zorgt voor een vollere smaak. En meer smaak is natuurlijk lekker!

Beoordeel dit artikel