Praat mee over DOC’s en DOCG’s

Wijn foto

Italië is een van de oudste wijnlanden ter wereld. En natuurlijk weten de Italianen heel goed hoe ze de lekkerste wijnen moeten maken. In 1963 werd er in Italië een wijnwet aangenomen waarmee de verschillende wijnen een kwaliteitsaanduiding kregen op basis van productieprocessen en gebieden. Ontdek de kwalificaties je kunt gerust meepraten over IGT’s, DOC’s en DOCG’s!
De ‘Denominazione di origine controllata e garantita' (DOCG) is de aanduiding voor Italiaanse wijnen met de hoogste kwalificatie. Daarna volgen de DOC wijnen. De term DOCG geeft aan dat de herkomst van de wijn wordt beschermd én gegarandeerd. De wijn wordt altijd gekeurd en de productie moet aan de strengste regels voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke Barolo en Brunello wijnen. Bij de Denominazione di origine controllata
 (DOC) wijnen horen meer dan 300 gebieden, die samen ongeveer 25 procent van alle Italiaanse wijnen produceren. Goede wijnen waarvan de kwaliteitseisen iets lager liggen dan voor de DOCG.
De laatste groep, de indicazione geografiche tipiche
 (IGT) is de naam voor een streekwijn. Er worden minder eisen gesteld aan deze wijnen, waardoor de kwaliteit erg kan verschillen. De Super Tuscans bijvoorbeeld hebben IGT kwalificatie. Dit zijn echte topwijnen die vanwege hun lokale karakter worden beschermd. Dus voortaan als je in de wijnhandel staat; even kijken of je ergens een DOC of DOCG ziet staan en je bent verzekerd van een lekker wijntje!

Beoordeel dit artikel