Panforte

Panforte

Panforte is een kruidige koek gevuld met noten en gedroogd fruit. Deze lekkernij komt van origine uit Siena en betekent letterlijk “sterk brood” vanwege de specerijen die eraan zijn toegevoegd. Van oorsprong werd panforte met kerst gegeten, maar door de populariteit is het inmiddels het hele jaar verkrijgbaar. Kerstgebak is volgens Italiaanse tradities gevuld met fruit en noten om de vruchtbaarheid te bevorderen.
Panforte werd al rond het jaar 1200 voor het eerst gemaakt. Door de handel met het verre oosten ontdekten de Italianen nieuwe kruiden en specerijen, zoals kaneel, korianderzaad, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. Nonnen gingen ermee experimenteren. Ze voegden de kruiden toe aan het deeg van honingbrood en zo ontstond een stevig en kruidig brood. Panforte!
Panforte is een heerlijk kerstdessert samen met dessertwijn of koffie. Het recept van de authentieke panforte di Siene is een goed bewaard geheim, zoals zoveel ècht Italiaanse recepturen. Er zijn in de afgelopen honderden jaren vele variaties ontstaan.
Hier vind je een heerlijk recept voor de Stevige Toscaanse koek.

Beoordeel dit artikel