Kook je pasta volgens de Italiaanse pasta-etiquette

‘Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking’ is voor de Nederlandse amateurkok vaak het sein om een pak pasta met water aan de kook te brengen en te wachten totdat de pasta (over-)gaar is. Voor echte Italiaanse kwaliteitspasta maakt een goede bereiding toch echt het verschil.
Regel één: begin altijd met het maken van de saus. Pasta dient direct na het koken opgediend te worden, terwijl je saus nog altijd wel even kan pruttelen of nagaren. Ten tweede is het erg belangrijk om de pasta in véél water te koken: 1 liter water voor 100 gram pasta. Breng het water aan de kook, en voeg als het bijna kookt 10 gram zout per liter toe. Daarna laat je de pasta in het water glijden en kook je deze een aantal minuten, afhankelijk van de pastasoort.
Hoe weet je nu of de pasta al dente is? Het verhaal gaat dat Italiaanse chefs slierten spaghetti tegen de muur gooien om te kijken of het blijft plakken. Als dit het geval is betekend dit dat de pasta gaar genoeg is. Dat kan natuurlijk ook anders! Proef of de pasta van buiten gaar is, maar nog iets stevig van binnen: de perfecte Italiaanse pasta al dente.

Beoordeel dit artikel