Italiaanse kersttradities

In Italië is kerst het belangrijkste feest van het jaar. Zowel steden als dorpjes worden versierd met lichtjes, kerstbomen en op de kerstmarkten proef je de lekkerste zoetigheden. Een echt familiefeest met véél lekker eten, cadeautjes en daar mogen de tradities niet ontbreken. We noemen er een paar.
Gubbio staat bekend om haar enorme kerstboom van lichtjes op de top van Monte Ingino. In 1991 wist deze stad met de 750 meter hoge kerstboom het Guinness Book of Records te halen. De verlichte ster in de top van de boom zie je op een afstand van 50 km.
In Italië wordt er op kerstavond een houtblok brandend gehouden tot nieuwjaarsdag. Deze traditie wordt gezien als metafoor voor het uitdoven van het oude jaar.
In bijna elke Italiaanse kerk of huis staat een kerststal. In Rome vind je prachtige kerststalletjes in de Ara Coeli, Cosma e Damiano en Santa Maria die zeker een bezoekje waard zijn. Wist je dat het in Italië een belangrijke traditie is om op kerstavond langs de kerststalletjes te wandelen?
Tweede kerstdag vieren de Italianen niet. Uitbuiken van het vele gangen diner gebeurt dan ook tijdens werktijd. Uitkijkend naar de lekkernijen die gaan komen tijdens de jaarwisseling. Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

Beoordeel dit artikel