Hoe doen de Italianen het? Tips om te eten als een echte Italiaan.

Diner

De Italianen hebben hun eigen specifieke tafelcultuur. Deze is nogal strikt. Maar dat mag, het is hun eten, dus zij hebben het voor het zeggen. Receptuur is vaak al eeuwen onveranderd, want zoals het ‘hoort’ is het nou eenmaal het beste. In Nederland passen we wel eens wat aan aan onze eigen smaak en gebruiken. Maar wil je als een echte Italiaan aan tafel lees dan eens deze tips.
Wat doen de Italianen niet:

  • koffie drinken tijdens lunch of diner. Cappuccino wordt alleen in de ochtend gedronken. Na een maaltijd drinken ze een espresso (caffè) of een macchiato (espresso met een drupje melk).
  • wijn drinken buiten maaltijden om. Behalve een Prosecco als aperitivo voorafgaand aan de maaltijd, wordt wijn alleen tijdens maaltijden gedronken. Wijn wordt als aanvulling op de maaltijd gezien en andersom.
  • boter op het brood smeren. Voorafgaand aan een maaltijd wordt er ook geen boter bij het brood geserveerd.
  • veel knoflook gebruiken. Er wordt spaarzaam omgegaan met het gebruik van knoflook en de teen wordt verwijderd uit de saus voordat het wordt geserveerd.
  • extra Parmezaanse kaas toevoegen op pizza, salade of visgerechten. De Parmezaanse kaas verhult door de zoute smaak de ware smaak van het gerecht.
  • spaghetti met vork en lepel eten. Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.

Beoordeel dit artikel