Het geheim van niet-plakkende spaghetti

Minutenlang roeren, zout tijdens het koken, afdrogen met olijfolie of overgieten met ijskoud kraanwater. Wat helpt er tegen de grootste angst van iedere Nederlander in de Italiaanse keuken: plakkende pasta? Want als je als een echte Italiaan wil koken, weet je natuurlijk hoe je je gerecht perfect moet bereiden.  
Allereerst moet de pasta van durum, (harde) tarwe gemaakt zijn. Daarnaast is de zetmeel in de pasta de boosdoener. Op het moment dat je de stengels spaghetti in het kokende water laat zakken, zwellen de zetmeelkorrels op de spaghetti op en knappen ze. Het zetmeel verspreid zich aan de oppervlakte waardoor de pasta plakkerig wordt. Wat nu?
Het geheim zit hem in de eerste twee minuten. In deze tijd hechten de kleverige zetmeelkorrels zich aan het pastaoppervlakte. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken, moet je de eerste twee minuten gewoon hard roeren!

Beoordeel dit artikel