Gioco del Ponte

Het gevecht om de brug
Pisa was ooit een van de machtigste republieken van Italië, iets wat je nog steeds voelt aan de trots en strijdlust van haar bewoners. Elke laatste zaterdag van juni meten de Pisanen traditioneel elkaars krachten tijdens de Gioco del Ponte.

Gezonde rivaliteit
Het centrum van Pisa wordt in tweeën gedeeld door de Arno. En naar goed Italiaans gebruik heerst er een gezonde rivaliteit tussen beide stadsdelen. De wijken ten noorden van de rivier, de Tramontana, nemen het tijdens de Gioco del Ponte op tegen de Mezzogiorno, die ten zuiden van de Arno wonen.
Historisch spektakel
Voordat de strijd losbarst vindt er een parade plaats, met vertegenwoordigers van beide districten in kleurrijke kostuums langs de oevers van de Arno. Een feest voor het oog! Niet voor niets trekt dit spektakel jaarlijks honderdduizenden toeschouwers. Na de parade begint het ‘gevecht’. Niet langer met schilden en puntige targoni, maar door met pure spierkracht 7 ton zware karren over de brug te trekken.
De Gioco del Ponte is traditioneel het slot van Giugno Pisano, een maand vol festiviteiten. Iets om aan te denken wanneer je het volgende bezoek aan Pisa gaat boeken!

Beoordeel dit artikel