De 4 lekkerste soorten truffels

Italië is hét truffelland. In de herfst begint het seizoen van de witte truffel en wordt de tartufai (truffeljager) eropuit gestuurd om deze culinaire witte truffel, ook wel het witte goud genoemd, te zoeken. Maar wat zijn nu eigenlijk de lekkerste en bekendste soorten truffels?

Witte truffel
Dit is één van de duurste truffelsoorten vanwege de schaarsheid en ongeëvenaarde smaak. Daarom worden deze truffels ook wel het witte goud genoemd. Ze zijn vanaf oktober tot en met december verkrijgbaar.

Bianchetto truffel
Deze truffel wordt vaak gezien als ‘het kleine broertje’ van de witte truffel omdat ze ook een witte kleur hebben. Qua smaak zijn ze echter totaal verschillend. De Bianchetto truffel heeft niet zo’n karakteristieke en intense geur als de witte truffel en is qua smaak wat zachter. Ze zijn verkrijgbaar van januari tot april.

Zwarte wintertruffel
In Italië ook wel de ‘tartufo nero pregiato’ (zwarte kwaliteitstruffel) genoemd. Deze geurige truffel is de meest kostbare zwarte truffel en heeft een intensere smaak dan de zwarte zomer truffel. Ze zijn verkrijgbaar van half december tot maart.

Zwarte zomertruffel
En dan tenslotte de zwarte zomertruffel. Dit is eigenlijk de bekendste soort truffel met een zachtere smaak. Door deze smaak en wat vriendelijkere prijs kiezen thuiskoks vaker voor deze soort. Vanaf augustus tot en met oktober zijn ze verkrijgbaar.

Inspiratie voor een pasta met truffel
Is het water je al in de mond gelopen? Maak eens een pasta met truffel. Door de intense smaak heb je niet meer nodig dan Grand’Italia Spaghetti all’Uovo, een scheutje (slag)room en olie, wat gebakken knoflooksnippers, geschaafde truffel en wat geraspte Pecorino. Buon appetito!

Beoordeel dit artikel