Basilicum, that's Amore!

Basilicum (basilico) is een beroemdheid in de Italiaanse keuken door de Salade Caprese (mozzarella, tomaat en basilicum) en natuurlijk door Pesto. In Italië worden vooral 2 soorten gebruikt, de Genovese en de Napoletano. De eerste is sterk van smaak, de tweede is milder.
De naam stamt af van het Griekse woord basileus, wat koning of koninklijk betekent. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Van oorsprong is basilicum afkomstig uit India, waar het een heilig kruid is. Maar ook in andere landen heeft basilicum een speciale betekenis. In Italië zijn er veel legendes waarin het kruid geluk in de liefde stimuleert. In Roemenië was een jongen direct met een meisje verloofd als hij haar een takje basilicum gaf. In Haïti is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzulie. Een kruid vol amore dus!
Naast dat basilicum een medicinale werking heeft (bijvoorbeeld bij koorts en kramp), is dit kruid vooral heel erg lekker in gerechten. Je kunt het met olie mengen of fijnhakken en toevoegen aan gerechten. De laatste minuten meekoken met een saus of rauw over een salade sprenkelen. De smaak combineert goed met knoflook en tomaten. Probeer het als toevoeging in een lekkere lunch zoals een clubsandwich, in een heerlijke pastasalade met tonijn of in een bijzondere pasta met ansjovis en kappertjes.

Beoordeel dit artikel