Basilico

Basilicum op groene ondergrond Grand'Italia

Basilicum – koningskruid – is net als tomaten en pasta onmisbaar in de Italiaanse keuken. Het kruid komt oorspronkelijk niet uit Italië, maar waarschijnlijk uit India. Daar wordt het in de keuken bijna niet gebruikt, maar is het een heilig kruid. Ook in andere landen leven er allerlei legendes rond basilicum. Het werd het symbool van vruchtbaarheid en zou geluk in de liefde stimuleren. Wat er nu van waar is of niet, over één ding is iedereen het wel eens: basilicum is verrukkelijk. Het speelt de hoofdrol in pesto en salade caprese en is onweerstaanbaar in salades. In Italië worden vooral twee soorten basilicum gebruikt: de Genovese en de Napoletano. Die laatste is wat milder van smaak.
 

Dol op de zon

Basilicum houdt van het Italiaanse klimaat met flink veel zon. In de provincie Ligurië, aan de kust in het noordwesten van Italië, groeit waanzinnig veel wilde basilicum. De plantjes krijgen hier niet alleen zon, maar ook vochtige lucht vanaf zee. De mensen uit deze streek maken hier al duizenden jaren pesto. Eerst alleen met olie, knoflook en pecorino, later ook met pijnboompitten. Dat gebeurde trouwens traditioneel in een vijzel met stamper, maar heb je minder geduld – of zin – dan kan het ook in een keukenmachine of zelfs met de staafmixer .

Tot slot: koop basilicum nooit gedroogd. De smaak daarvan lijkt in niets op vers basilicum. Als je de keuze hebt, ga dan altijd voor vers.

Er zijn vele recepten met pesto. De meest klassieke is volgens velen Linguine alla Genovese , met aardappel. Een modern pastasalade recept met pesto en avocado is erg populair.
Kijk hier voor nog meer pesto recepten.

 

Basilicum oogst Italië Grand'Italia

Beoordeel dit artikel