Genieten van de gezellige wintermaanden, zoals in Italië

(13)
Grand'Italia Italiaanse winter Inspiratie

Wanneer we aan Italië denken, dan denken we vaak aan zonnig Toscane of aan het genieten op een terrasje aan het Gardameer. Maar wanneer de koude wintermaanden zich aandienen in Nederland zijn we vaak deze heerlijke momenten alweer vergeten. Dan spreken we elkaar over het slechte weer buiten en zetten we 's avonds vaak een oer-Hollandse stamppot op tafel. Bij Grand'Italia halen we graag ook in de winter dat fijne Italiaanse gevoel in huis en genieten we van de gezellige momenten samen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier. 

Een La Bella Vita Italiaanse winter

Er zijn verschillende dingen die Italianen graag doen wanneer het minder lang licht is buiten en ook die aangename warmte langzaam verdwijnt. Zo is vooral het samenzijn met familie, vrienden of geliefden heel belangrijk. Geregeld organiseren Italianen dan ook uitgebreide lunches met meerdere gangen, waarbij het menu bestaat uit Italiaans comfort food. Denk hierbij aan rijke pasta's, gevulde soepen of vleesschotels. Natuurlijk altijd onder het genot van een heerlijk glas Italiaanse wijn. 

Lekkerste Italiaanse gerechten (comfort food): 

Omdat Italianen het gezellig vinden om in de wintermaanden samen te zijn met andere mensen, doen ze graag activiteiten die leuker zijn als je ze samen doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke middag winkelen in januari, wanneer de winteruitverkoop is begonnen. Gezellig samen struinen langs de etalages en genieten van een lunch op een verwarmd terras. Maar ook een museum bezoeken (waar het heerlijk warm is binnen) is een activiteit die ze in Italië graag ondernemen. 

Meer een actieve wintersporter en zoek je toch graag de kou op? In Italië staat de eerste week van januari bekend als settimana Biancia, oftewel 'witte week', waarin door veel Italianen geskied wordt in de Alpen en Dolomieten. Nu hebben we in Nederland natuurlijk geen bergen waar genoeg sneeuw op ligt om te kunnen skiën, maar je kunt wel een middag sneeuwpret met elkaar beleven op één van de Nederlandse indoor sneeuwbanen. 

Winterse feestdagen in Italië 

Ook zijn er in Italië naast de bekende feestdagen, Kerst en Oud & Nieuw, ook nog een aantal andere feestdagen waarmee ze de winter wel doorkomen. Op 6 januari vieren ze in Italië La Befana. Zij is een figuur uit de Italiaanse folklore, een soort heks of fee, die cadeautjes uitdeelt aan kinderen in Italië. Een beetje zoals wij Sinterklaar vieren. Echter leggen ze in Italië geen wortel klaar, zoals wij dat voor het paard van Sinterklaas doen. In Italië, je zou het niet anders verwachten, zetten zij een glas wijn klaar voor La Befana en een schaal met heerlijk eten. 

Op 14 februari vieren ze in Italië dan, net als in de rest van de wereld, Valentijnsdag. Waar deze feestdag bij ons bekend staat om roze hartjes en chocola, is de oorsprong van deze feestdag in Italië veel romantischer. Zo vier je een Italiaanse Valentijnsdag. Van eind februari tot begin maart vindt dan traditiegetrouw Carnaval in Venetië plaats. Het Carnaval duurt maar liefst 12 dagen en eindigt een dag voor de start van de 40 dagen vastentijd. De aanloop naar een van de belangrijkste feestdagen in Italië; Pasen. Vergis je echter niet! In Italië dragen ze geen gekke kostuums, maar prachtige (Venetiaanse) maskers en Middeleeuwse pakken. 

Op 8 maart vindt dan nog La Festa della Donna plaats, op Internationale Vrouwendag. In Italië wordt dit gevierd door vrouwen en takje mimosa te geven, de bloem die deze dag symboliseert. In de Italiaanse straten zul je dan veel vrouwen met een bosje of takje mimosa zien lopen. Italiaanse dames gaan daarnaast aan het einde van de dag graag uit met vriendinnen of vrouwelijke collega's, om er samen een vrolijke vrouwendag van te maken. 

Beoordeel dit artikel